Actual

Șeful Moldovagaz ar putea fi amendat

Pinterest LinkedIn Tumblr

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat pe numele lui Vadim Ceban, fostul prim-vicepreședinte al Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia (vice-bașcan), care în prezent deține funcția de șef al ”Moldova-Gaz”, a fost constatat cu incompatibilitate de funcție. Controlul în privința acestuia a fost inițiat la sfârșitul anului 2020, în baza unei sesizări, iar acum riscă o amendă.

În cadrul procedurii de control, inspectorul de integritate a constatat că fostul vice-bașcan al Găgăuziei, în perioada octombrie 2017-septembrie 2019, a deținut simultan cu această funcție de demnitate publică și calitatea de coordonator de proiect, în cadrul Programului de susținere a autorităților locale din UTA Gagauz-Yeri (Support to Public Authorites in ATU Gagauzia SLPA), unde a obținut venituri de peste 290 mii lei.

Subiectul a fost desemnat în calitate de vice-bașcan la 17 februarie 2017, în temeiul ordinului Guvernatorului Găgăuziei. Proiectul de dezvoltare a autorităților publice locale în UTA Găgăuzia, a fost implementat prin ordinul Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia la 21 septembrie 2017. Ulterior, la 01 octombrie 2017, a fost încheiat contractul individual de muncă cu fostul vice-bașcan, prin care i s-a atribuit și funcția de coordonator al acestui proiect. Respectiv, a avut termen legal de 30 de zile pentru a-și soluționa starea de incompatibilitate, prin renunțarea a una din cele două funcții incompatibile.

Subiectul a avut dreptul la un punct de vedere în cadrul căruia a invocat legislația specială cu privire la statutul juridic al Găgăuziei. Însă, inspectorul de integritate a considerat nejustificate argumentările aduse și a stabilit încălcarea.

De menționat că, fostul vice-bașcan al Găgăuziei nu mai deține calitatea de subiect al declarării din anul 2019, când și-a încetat acest mandat și respectiv, nu-i pot fi aplicate interdicții. Iar, funcția de șef al Moldova Gaz nu reprezintă calitate de subiect al declarării. Totuși, inspectorul de integritate va aplica o amendă pentru nesoluționarea stării de incompatibilitate.

”Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu a ținut cont de legislația specială privind statutul juridic al Găgăuziei și, în opinia mea, a considerat pe nedrept combinarea necesară a două funcții manageriale în Comitetul Executiv al Găgăuziei pentru a încălca regimul juridic al incompatibilității. Decizia privind numirea mea în funcția de coordonator al proiectului internațional de sprijinire a autorităților locale în UTA Găgăuzia, implementat și finanțat cu sprijinul Comisiei Europene, a fost luată de Comitetul Executiv, a fost necesară pentru implementarea efectivă a Programului UE pentru sprijinul autorităților locale ale UAT Găgăuzia, ținând cont de funcția pe care o dețin deja, și nu a fost considerată o încălcare a prevederilor de incompatibilitate”, a reacționat Ceban.

loading...

Comments are closed.