Șeful Moldovagaz prezintă propriile calcule cu privire la tariful la gazele naturale

Președintele SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, spune că în ultima perioadă s-a discutat foarte mult referitor la o posibilă micșorare a tarifului pentru gazele naturale, scrie IPN.

În acest context, furnizorul a făcut propriile calcule care arată că tarifele ar putea fi ajustate anul viitor și doar dacă prețul de achiziție pentru o mie de metri cubi de gaze ar costa 450 de dolari.

„Punctul de pornire pentru 2023, trimestrul IV, referitor la o posibilă reducere a tarifelor la gazele naturale este costul gazelor pentru trimestrul IV la nivel de 550 de dolari, adică prețul mediu ponderat octombrie-noiembrie și decembrie. Astăzi în tarif este inclus prețul de achiziție la nivel de 750 de dolari pe întreg an, iar pentru trimestrul IV este 600 de dolari. Este vorba de calcul tarifului care a fost ajustat la începutul lunii iunie”, a declarat Vadim Ceban într-o conferință de presă.

Potrivit lui, au fost examinate trei scenarii în care prețul de achiziție ar fi de 550, 500 și 450 de dolari. „Am estimat cu aceeași proiecție a tarifelor pentru anul întreg 2024. Maximum ce putem obține, în cazul în care prețul mediu ponderat de procurare va fi de 450 de dolari – respectiv putem vedea o anumită schimbare a tarifului la nivel de 20-21%”, a mai spus Vadim Ceban.

Declarațiile administrației „Moldovagaz” vin contextul declarațiilor despre o posibilă reducere a tarifului la gaze pentru consumatorii finali. Expertul în energetică Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori la SA „Moldovagaz”, menționase că în câteva luni tariful la gazele naturale va coborî sub 13 lei. În opinia sa, o ieftinire ar fi posibilă înainte de sezonul de încălzire, iar încă una – în ianuarie. Și ministrul energiei, Victor Parlicov a admis că prețul la gazele naturale pentru consumatorii finali va fi mai mic, însă nu va ajunge la 13 lei.

Total
0
Shares
Total
0
Share