Șeful Parchetului Național Financiar al Franței efectuează o vizită la Chișinău

FRANCE-JUSTICE-PORTRAIT

Șeful Parchetului Național Financiar (PNF) al Franței, Dl. Jean-François BOHNERT, efectuează o vizită la Chișinău pe 21 și 22 noiembrie. În cadrul acestei vizite, dl. BOHNERT se va întâlni cu 40 de procurori și 15 judecători din Moldova pentru a discuta despre noile instrumente accesibile profesioniștilor din justiție în Franța și mai recent, în Moldova, pentru a accelera soluționarea cazurilor de corupție care implică persoane juridice.

PNF are jurisdicție națională în Franța asupra cazurilor mai complexe și grave de infracțiuni economice și financiare (corupție, spălare de bani, fraudă fiscală agravată, infracțiuni pe piața financiară și de concurență), ceea ce în Moldova ar corespunde cu mandatul Procuraturii Anticorupție și parțial al PCCOCS.

PNF a fost creat în 2013, în urma unui scandal politico-financiar în care era implicat ministrul responsabil de buget, pentru a lupta cu hotărâre împotriva tuturor formelor de fraudă și a atacurilor la integritate care subminează atât solidaritatea națională, cât și caracterul exemplar al Republicii franceze.

Din 2014, PNF a reușit să transfere 11,861 miliarde de euro către Trezoreria Publică franceză (amenzi, confiscări, daune și dobânzi pentru Stat, controale fiscale) și, din 2017, să obțină condamnarea a 354 de persoane, printre care fostul președinte Nicolas Sarkozy și fostul premier François Fillon.

Total
0
Shares
Total
0
Share