Politic

Șeful PNUD, Achim Steiner, a apreciat efortul guvernării de la Chișinău în promovarea agendei de reforme

Pinterest LinkedIn Tumblr

O delegație moldoveană în frunte cu președintele PDM, Vlad Plahotniuc, a avut marţi, la New York, o întâlnire cu Administratorul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Achim Steiner, în cadrul căreia s-a discutat despre realităţile socio-politice și stadiul reformelor din țara noastră. Din delegația PDM au mai făcut parte vicepreședintele PDM, Vladimir Cebotari, ministru al Justiției, dar şi delegatul PDM în Guvern pe domeniul reformelor economice, Vitalie Iurcu, vice-ministru al Economiei.

Liderul democrat a arătat că actuala guvernare este ferm angajată pe calea reformelor, care au ca efect modernizarea țării. În acest sens, Vlad Plahotniuc a menționat că una dintre primele măsuri luate de actuala guvernare a fost asumarea unei Foi de parcurs în colaborare cu partenerii europeni, document care a inclus o serie de reforme ambițioase.

Potrivit președintelui PDM, prin aplicarea acestor reforme s-au realizat progrese în mai multe domenii, iar acestea au fost deja apreciate de partenerii externi ai Republicii Moldova. ”Am reușit într-un an și jumătate să punem în aplicare reforme pe care alte guvernări nu au reușit să le facă nici într-un mandat întreg. Datorită acestor măsuri, am reușit să stabilizăm țara și să creștem economia, iar aceste lucruri au fost privite pozitiv de partenerii noștri externi, dar și de instituțiile financiare internaționale”, a declarat Vlad Plahotniuc.

De asemenea, președintele PDM a apreciat programele dezvoltate de PNUD în țara noastră, dar și profesionalismul echipei PNUD din Moldova, condusă de Dafina Gercheva, pledând totodată pentru consolidarea acestor programe. ”Actuala majoritate parlamentară are toată deschiderea pentru a susține programele PNUD în Republica Moldova. Aceste programe sunt în beneficiul moldovenilor și îmi exprim speranța că vom putea avansa în implementarea lor”, a menționat liderul PDM.

Despre importanța proiectelor comune cu PNUD a vorbit și ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, care a arătat că Republica Moldova este interesată în dezvoltarea unor programe comune pe platforma Departamentului Instituțiilor Penitenciare din țara noastră. El a subliniat buna colaborare cu această organizație în elaborarea strategiei de reformare a justiției, dezvoltarea Institutului Național de Justiție, dar și în domeniul apărării drepturilor omului, de exemplu, în privința incluziunii persoanelor cu dizabilități și prevenirea discriminării.

Viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu a menționat interesul țării noastre în sprijinirea noului proiect de eficientizare energetică. “Vrem să reducem costurile la energie. Proiectul este elaborat  în parteneriat cu PNUD și Banca Europeană de Investiții și presupune  eficientizarea consumului energetic atât în sectorul public, cât și cel rezidențial”, a spus Vitalie Iurcu.

La rândul său, șeful PNUD a apreciat efortul guvernării de la Chișinău în promovarea agendei de reforme și a încurajat autoritățile țării noastre să continue pe acest drum. Achim Steiner a arătat că PNUD va sprijini în continuare programe umanitare pentru creșterea nivelului de trai și susținerea comunităților locale din Moldova.

loading...

Write A Comment