Astăzi, Direcția Generală Securitate Publică a Inspectoratului General al Poliției (IGP), prezintă Harta Consecințelor Consumului de Alcool pentru primele șase luni ale anului 2018, care include date despre infracțiunile comise în stare de ebrietate în toată țara, segregate pe raioane și municipii.
„În primele șase luni ale acestui an înregistrăm o scădere cu 16,5% a infracțiunilor comise în stare de ebrietate, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Vă prezentăm harta consecințelor consumului de alcool pentru primele 6 luni ale anului 2018. Cu toții ne dorim o comunitate în siguranță, fiți prudenți și nu vă lăsați pradă alcoolului”, a spus șeful Poliției Naționale, Alexandru Pânzari.
Deși, infracțiunile comise pe fon de consum de alcool sunt în ușoară scădere, în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent, se atestă totuși o anumită creștere a conflictelor soldate cu omoruri sau vătămări corporale grave. În municipiul Chișinău cifra ajunge la 714 infracțiuni.
Harta a fost elaborată cu scopul informării și responsabilizării comunității, societății civile și autorităților publice competente cu privire la consecințele consumului de alcool pentru a fi luată atitudine și întreprinse acțiuni concrete cu scopul prevenirii și combaterii acestui flagel. Totodată, harta permite o mai bună și eficientă planificare a acțiunilor de prevenire ale Poliției pentru a reduce numărul infracțiunilor comise în stare de ebrietate.
Menționăm că Poliția a venit cu propuneri privind ameliorarea situației în acest domeniu printre care sunt: modificarea cadrului legal, asigurarea unei monitorizări și control mai strict privind comercializarea băuturilor alcoolice în locurile publice (stații PECO, magazine, supermarkete, etc.), includerea berii si a vinului în categoria băuturilor alcoolice, etc.