Externe

Seismolog: Toată Europa ar putea fi zguduită de un cutremur de aproape 8 grade pe Richter! Epicentrul acestuia este în România

Pinterest LinkedIn Tumblr

Viitorul mare cutremur ce se va produce în România va fi de adîncime, asemănător celui din 1802, iar acesta va fi norocul ţării noastre, a declarat vineri, pentru AGERPRES, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizica Pămîntului, Gheorghe Mărmureanu.

Mărmureanu a estimat că viitorul mare cutremur va avea o magnitudine cuprinsă între 7,2 şi 7,9 grade, posibil chiar 8 grade.

(Cutremurul – n. r.) va fi adînc şi acesta va fi norocul României. Cu cît e mai adînc, cu atît energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune„, a afirmat Gheorghe Mărmureanu, care a participat la Forumul dedicat Zilei Mondiale a Pămîntului.

El a asemuit imaginea cutremurului cu un con răsturnat, în vîrful acestuia fiind cutremurul, iar suprafaţa bazei Europa.

Mărmureanu susţine că viitorul cutremur mare ce se va produce în România se va asemăna celui din 1802, cu magnitudinea 8, dar care nu a produs victime. Însă, susţine specialistul, nu acelaşi lucru se poate spune despre efectele viitorului cutremur, în contextul în care România s-a schimbat, iar acum „avem blocuri făcute prost”.

Eu sînt optimist, acesta este cuvîntul. Adîncimea va fi de 150-170 de km. Şansele sînt foarte mari să fie după 2040 – 2041. Sunt calcule de peste trei secole şi care văd că se satisfac. Văd că pînă acum nu am greşit deloc„, a spus Mărmureanu.

Legat de cutremurul din 1802, Mărmureanu a precizat că acesta s-a simţit la Moscova şi la Cairo, iar la Moscova a deplasat bănci de piatră pe orizontală.

Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) „Gheorghe Ionescu – Şişeşti” a organizat vineri forumul dedicat Zilei Mondiale a Pămîntului, pentru anul 2018 fiind aleasă tema „Să punem capăt poluării cu materiale plastice”.

loading...

Comments are closed.