Actual

Semnul Z, convoi militar și mișcări de trupe: Ce se întâmplă la Coșnița și Fârlădeni

Pinterest LinkedIn Tumblr

Comisia Unificată de Control s-a întrunit într-o nouă ședință la Bender în încercare de a identifica soluții la problemele din Zona de Securitate. În atenția Comisiei au fost aduse mai multe subiecte printre care și sesizarea Inspectoratului de poliție Bender, informează TV8.md

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Mai exact, conducerea Inspectoratului de poliție Bender a semnalat că structurile de forță ale Tiraspolului își extind prezența în raionul cu regim sporit de securitate, prin consolidarea infrastructurii posturilor ilegale ale așa-zișilor „vameși” și „grăniceri”.

Polițiștii moldoveni au relatat că la 26 martie curent, la intrarea în satul Fârlădeni raionul Căușeni dinspre localitatea Gâsca, forțele transnistrene au instalat o construcție nouă suplimentar la vagoneta care deja funcționa acolo.

Printr-o adresare scrisă, conducătorul Grupului operativ de anchetă unificat a cerut intervenția Comisiei pentru a stopa această încălcare și a asigura respectarea prevederilor Acordului din 21 iulie 1992.

Cu o problemă similară s-a adresat Comisiei și primarul comunei Coșnița raionul Dubăsari, care și-a exprimat nedumerirea și dezacordul populației în legătură cu intenția Tiraspolului de a consolida posturile pe sectorul Coșnița – Dubăsari.

Alesul local a evidențiat că asemenea posturi împiedică libera circulație în Zona de Securitate, inclusiv a deținătorilor de terenuri agricole amplasate după traseul Tiraspol-Râbnița. Prin urmare, primarul a rugat Comisia să examineze problema.

În cadrul ședinței, Delegația Republicii Moldova a discutat și despre purtarea unor embleme cu simbolică de model nereglementat (litera „Z”) de către unii militari ai Federației Ruse din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii. Reprezentanților Federației Ruse li s-a cerut să aducă echipamentul militarilor în conformitate cu actele misiunii de pacificare pe râul Nistru.

În contextul monitorizării situației din Zona de Securitate, Misiunea OSCE în Moldova a comunicat fixarea unei coloane formată din 10 autovehicule, care la 3 februarie 2022 se deplasau spre Nord pe traseul M4 lângă localitatea Dzerjinscoe.

„Majoritatea unităților de transport erau cu numere de înmatriculare ale Ministerului Apărării al Federației Ruse, iar 3 camioane „Ural” aveau însemnele subdiviziunilor de menținere a păcii „МС”. Delegația Republicii Moldova precizează că deplasarea coloanei militare a avut loc fără hotărârea Comandamentului Militar Întrunit”, precizează Delegația R. Moldova.

 

loading...

Comments are closed.