Semnul Z, convoi militar și mișcări de trupe: Ce se întâmplă la Coșnița și Fârlădeni

Comisia Unificată de Control s-a întrunit într-o nouă ședință la Bender în încercare de a identifica soluții la problemele din Zona de Securitate. În atenția Comisiei au fost aduse mai multe subiecte printre care și sesizarea Inspectoratului de poliție Bender, informează TV8.md

Mai exact, conducerea Inspectoratului de poliție Bender a semnalat că structurile de forță ale Tiraspolului își extind prezența în raionul cu regim sporit de securitate, prin consolidarea infrastructurii posturilor ilegale ale așa-zișilor „vameși” și „grăniceri”.

Polițiștii moldoveni au relatat că la 26 martie curent, la intrarea în satul Fârlădeni raionul Căușeni dinspre localitatea Gâsca, forțele transnistrene au instalat o construcție nouă suplimentar la vagoneta care deja funcționa acolo.

Printr-o adresare scrisă, conducătorul Grupului operativ de anchetă unificat a cerut intervenția Comisiei pentru a stopa această încălcare și a asigura respectarea prevederilor Acordului din 21 iulie 1992.

Cu o problemă similară s-a adresat Comisiei și primarul comunei Coșnița raionul Dubăsari, care și-a exprimat nedumerirea și dezacordul populației în legătură cu intenția Tiraspolului de a consolida posturile pe sectorul Coșnița – Dubăsari.

Alesul local a evidențiat că asemenea posturi împiedică libera circulație în Zona de Securitate, inclusiv a deținătorilor de terenuri agricole amplasate după traseul Tiraspol-Râbnița. Prin urmare, primarul a rugat Comisia să examineze problema.

În cadrul ședinței, Delegația Republicii Moldova a discutat și despre purtarea unor embleme cu simbolică de model nereglementat (litera „Z”) de către unii militari ai Federației Ruse din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii. Reprezentanților Federației Ruse li s-a cerut să aducă echipamentul militarilor în conformitate cu actele misiunii de pacificare pe râul Nistru.

În contextul monitorizării situației din Zona de Securitate, Misiunea OSCE în Moldova a comunicat fixarea unei coloane formată din 10 autovehicule, care la 3 februarie 2022 se deplasau spre Nord pe traseul M4 lângă localitatea Dzerjinscoe.

„Majoritatea unităților de transport erau cu numere de înmatriculare ale Ministerului Apărării al Federației Ruse, iar 3 camioane „Ural” aveau însemnele subdiviziunilor de menținere a păcii „МС”. Delegația Republicii Moldova precizează că deplasarea coloanei militare a avut loc fără hotărârea Comandamentului Militar Întrunit”, precizează Delegația R. Moldova.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share