Alte știri

Senatorii americani au decis: punerea sub acuzare a lui Donald Trump este constituțională

Pinterest LinkedIn Tumblr

Senatorii americani au decis: punerea sub acuzare a lui Trump este constituțională. Fostul preşedinte american s-ar face vinovat de “incitare la insurecţie” prin discursul adresat susţinătorilor săi, înaintea asaltului de la Capitoliu.

Cinci oameni, inclusiv un poliţist, au murit când simpatizanţii extremişti au forţat intrarea în clădirea Congresului american, pe 6 ianuarie.

Un moment istoric a avut loc marți seară în Senatul american. Un al doilea proces de destituire a fost demarat împotriva lui Donald Trump, devenit între timp, fost preşedinte american.

În deschiderea procesului au fost prezentate înregistrări video și audio ale momentelor de haos şi mărturii ale senatorilor despre trauma suferită.

Liderul majorităţii democrate din senat, Chuck Schumer, a caracterizat acuzațiile la adresa lui Trump drept “cele mai grave aduse în istoria americană unui preşedinte al SUA”.

Jamie Raskin, congresman democrat de Maryland: “Au murit oameni în acea zi. Ofiţerii s-au trezit cu leziuni la cap şi la creier. Unii oameni au rămas fără ochi. Un ofiţer a suferit un infarct, iar un altul şi-a pierdut trei degete în acea zi. Doi ofiţeri s-au sinucis. Senatori, acesta nu poate fi viitorul nostru.”

După aceste momente emoţionante, avocaţii lui Trump, de o parte, şi parlamentarii desemnaţi procurori, de cealaltă parte, au dezbătut dacă procesul intentat fostului şef de la Casa Albă este unul constituţional.

Rep. Joe Neguse: ”Şefii de stat nu pot comite infracțiuni grave în ultimele lor zile de mandat și să rămână nepedepsiţi de Congres.”

Sen. Lindsey Graham: ” Articolele de destituire sunt neconstituționale, deoarece președintele este în Florida.”

Dar asta nu i-a convins pe senatori, care, după patru ore de dezbateri, au decis că punerea sub acuzare a lui Trump este constituțională. Votul a fost 56 “pentru” față de 44 ”împotrivă”.

Şase senatori republicani au votat alături de democraţi, în pofida solicitărilor venite din propriul partid, de a respinge continuarea procedurii declanşate împotriva lui Trump.

Procesul se va relua miercuri în Senatul american. Pentru un verdict de condamnare sunt necesare voturile a două treimi dintre senatori. Democraţii au jumătate dintre cele 100 de mandate şi nu prea sunt semne că li se vor alătura 17 republicani.

loading...

Comments are closed.