Alte știri

Senzația de arsură în nas, un nou simptom al infecției cu coronavirus

Pinterest LinkedIn Tumblr

COVID-19 poate provoca simptome nazale similare infecțiilor respiratorii.

Unele rapoarte și studii de caz descriu, de asemenea, persoanele cu COVID-19 care dezvoltă o senzație de arsură a nasului, potrivit healthline.com.

Senzația de arsură în nas poate fi un simptom al COVID-19, dar nu este unul dintre cele mai frecvente simptome. Singurele studii medicale care examinează acest simptom sunt studii de caz izolate, deci, în acest moment, nu este clar cât de des o experimentează oamenii.

O senzație de arsură în nas poate fi cauzată de inflamația sinusurilor. Virusurile, ciupercile și bacteriile pot provoca infecții ale sinusurilor.

Într-un studiu din august 2020 care a vizat 1.773 de persoane cu COVID-19, s-a constatat că 4,1% au dezvoltat congestie nazală și 2,1% au dezvoltat o secreție nazală. Aceste condiții pot duce la blocarea sinusurilor care încurajează dezvoltarea bacteriilor sau a ciupercilor.

Potrivit unei revizuiri din aprilie 2020 cercetătorii cred că SARS-CoV-2 pătrunde în celule printr-o enzimă 2 de conversie a angiotensinei (ACE2). ACE-2 se găsește într-o concentrație la fel de mare în cavitatea nazală, precum și în orice altă parte a tractului respirator superior sau digestiv.

ACE-2 se găsește și în alte părți ale corpului, cum ar fi tractul gastro-intestinal, plămânii, vasele de sânge și inima.

Cea mai mare concentrație de ACE-2 în nas se găsește în celulele producătoare de mucus și celulele epiteliale ciliate, care sunt celule ce acoperă tractul cavității nazale.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că SARS-CoV-2 are nevoie și de o proteină numită TMPRSS2 pentru a intra în mod optim într-o celulă. TMPRSS2 a fost identificat și în celulele care acoperă nasul, conform cercetărilor din iunie 2020.

loading...

Comments are closed.