Liderul administrației separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, i-a adresat un mesaj președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, solicitând implicarea acesteia în deblocarea livrărilor de gaze naturale către regiunea transnistreană. În locul unui răspuns direct din partea președintelui, replica a venit din partea purtătorului de cuvânt al Președinției, Igor Zaharov, care a clarificat poziția Chișinăului.
„În legătură cu ultimele declarații ale lui Vadim Krasnoselski, vreau să fac următoarele precizări: așa cum a menționat și Președinta Maia Sandu în conferința de presă recentă, Chișinăul nu se opune și niciodată nu s-a opus livrărilor de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului, în condițiile legale existente. Dimpotrivă, autoritățile de la Chișinău au oferit și continuă să ofere toate posibilitățile pentru ca acest lucru să fie realizat cât mai rapid”, a declarat Zaharov.
Acesta a acuzat administrația de la Tiraspol de manipulare și dezinformare: „Declarațiile domnului Krasnoselski reprezintă o distorsionare gravă a realității. Este un fapt bine cunoscut că singura companie abilitată să livreze gaze naturale în regiunea transnistreană este Moldovagaz, unde Gazprom deține pachetul majoritar de acțiuni. Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă.”
Krasnoselski, printr-un mesaj transmis anterior pe o platformă de mesagerie, ceruse Maiei Sandu să se asigure că Chișinăul nu blochează livrările de gaz: „Stimată doamnă Sandu, în calitate de președinte al Republicii Moldova, în cadrul briefingului din 14 ianuarie, ați afirmat public: ‘Chișinăul nu împiedică livrările de gaz rusesc’; ‘Ținem conducta deschisă și suntem pregătiți pentru livrări.’ Mă adresez dumneavoastră, ca persoană responsabilă și președinte al Republicii Moldova. Respectați-vă cuvântul dat. Permiteți livrarea gazului natural în Transnistria.”
Chișinăul, însă, insistă că problema nu se află în controlul autorităților moldovenești și că administrația de la Tiraspol trebuie să colaboreze pentru soluționarea crizei energetice.
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat recent că o întrevedere între Maia Sandu și Vadim Krasnoselski nu ar avea sens în contextul actual. „Nu văd necesitatea acum de a organiza o întrevedere publică între șefa statului și domnul Krasnoselski, pentru că nu știu ce ar oferi. Vedem că la nivelul grupurilor de lucru și la nivelul formatului 1+1, Tiraspolul rămâne opac”, a precizat Serebrian.
Disputa vine pe fondul unei crize energetice acute, agravată de tensiunile politice dintre Chișinău și administrația de la Tiraspol, dar și de relația complicată a Moldovei cu Gazprom.