Serbia a semnat acordul de aderare la Uniunea Economică Euroasiatică

Serbia, Rusia, Serbia aderă la Uniunea Vamală
 

Serbia a semnat acordul de aderare la Uniunea Economică Euroasiatică (EEU). Documentul semnat de premierul Ana Brnabic, împreună cu omologii săi din Rusia, Armenia, Belarus, Kazakhstan și Kyrgyzstan, informează Balkan Insight.

„Aceasta nu este o cale opusă ci complementară la politicile noastre europene și a căii spre Uniunea Europeană (UE). Este în interesul UE să avem o Serbie puternică economic și acordul de liber schimb cu EUU ne va oferi șansele”, a declarat premierul sârb după semnarea actului, transmite b1.ro.

Există voci care consideră că acest act reprezintă un avertisment din partea Serbiei în contextul ezitărilor care vin din partea Occidentului cu privire la aderarea țării la Uniunea Europeanăn notează Bloomberg. Totodată, parafarea acestui act este în acord cu politica președintelui sârb Aleksandar Vucic, care a promis să-și ducă țara în UE, păstrând totuți legături puternice cu Rusia.

Semnarea memorandumului are loc la o zi după ce Rusia a anunțat efectuiarea de exerciții militare comune pe teritoriul Serbiei.

Uniunea Economică Euroasiatică a fost gândită de președintele rus Vladimir Putin drept o alternativă la  piața Uniunii Europene

Serbia a început, în 2011, negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar la 1 martie 2012 a primit statutul de candidat. Negocierile au fost amânate din cauza controverselor privind regiunea Kosovo, după care au fost reluate în 2013.

Total
0
Shares
Total
0
Share