Un proiect de lege privind ”agenții străini” a fost depus marți, 2 decembrie, în Parlamentul Serbiei de către deputații Mișcării Socialiștilor, condusă de vicepremierul Aleksandar Vulin. Potrivit publicației Kommersant, citată de DW, proiectul de lege prevede ca toate organizațiile și persoanele finanțate din surse externe și care desfășoară activități politice să fie obligate să se înregistreze și să menționeze statutul de ”agent străin” în toate publicațiile lor, scrie Moldova 1.
În cazul încălcării legii, sunt prevăzute sancțiuni care pot include interdicții asupra anumitor activități, pedepse penale sau amenzi cuprinse între 42 și 17 000 de euro.
Aleksandar Vulin, care coordonează relațiile Serbiei cu țările BRICS, a declarat într-un interviu acordat postului de televiziune TV Pink că proiectul de lege este inspirat de legislația americană privind ”agenții străini” (FARA). Aceasta interzice finanțarea organizațiilor non-guvernamentale din surse externe. Totuși, opoziția consideră că proiectul seamănă mai mult cu legile similare adoptate în Rusia și Georgia.
Aleksandar Vulin, cunoscut pentru legăturile sale strânse cu Rusia și vizitele frecvente în această țară, este vizat din 2023 de sancțiuni impuse de Statele Unite, care îl acuză de sprijinirea intereselor Rusiei în Balcani.
Proiectul de lege a stârnit controverse în Serbia, opoziția susținând că acesta reprezintă o tentativă de limitare a libertății de exprimare și a societății civile.
Menționăm că Serbia, cea mai mare țară din Balcanii de Vest, a depus cererea oficială de aderare la Uniunea Europeană în 2008, iar în 2010 Serbia a devenit oficial țară candidată. Negocierile de aderare au început în 2012, iar până acum s-au deschis discuții pentru 22 de capitole, din care doar două au fost finalizate.
Legea georgiană privind ”agenții străini”
Amintim că, în luna mai a acestui an, parlamentul georgian a adoptat legea ”privind transparența influenței străine”, propusă de partidul de guvernământ Visul georgian. Aceasta obligă organizațiile neguvernamentale și mijloacele de informare în masă care primesc mai mult de 20 % din finanțare din străinătate să se înregistreze ca ”organizații care conduc interesele unei puteri străine”. Proiectul de lege privind ”agenții străini” a declanșat proteste în masă și ciocniri cu poliția.