Ofertele din partea Bernei și Belgradului vin în contextul în care președintele ales al SUA, Donald Trump, încearcă să-l convingă pe președintele rus, Vladimir Putin, să pună capăt războiului din Ucraina, informează telegraph.md, cu referire la Euronews.com
Elveția și Serbia s-au oferit să găzduiască o posibilă întâlnire între viitorul președinte al SUA, Donald Trump, și omologul său rus, Vladimir Putin, la câteva zile după ce posibilitatea acestor discuții a fost adusă în discuție.
Trump, care va prelua din nou funcția de președinte al SUA lunea viitoare, a declarat săptămâna trecută că echipa sa lucrează pentru a programa o întâlnire cu Putin.
Liderul republican speră să folosească această ocazie pentru a-și respecta promisiunea de a pune capăt războiului total al Rusiei în Ucraina cât mai curând posibil.
Ministerul de Externe al Elveției a declarat duminică că și-a exprimat deja disponibilitatea de a găzdui discuții de pace.
Un obstacol în calea acestei potențiale întâlniri ar putea fi un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională pe numele lui Putin, pentru presupusa coordonare a deportării ilegale a copiilor ucraineni în Rusia.
Deși Elveția ar fi obligată legal să-l aresteze pe Putin, Nicolas Bideau, șeful comunicării pentru Departamentul de Afaceri Externe al țării, a declarat că autoritățile elvețiene pot acorda excepții pentru negocieri de pace.
Între timp, președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat duminică faptul că țara sa ar fi un loc ”extrem de potrivit” pentru o astfel de întâlnire între Trump și Putin, datorită popularității ambilor lideri acolo.
Vorbind pentru televiziunea publică sârbă RTS, Vučić, care se prezintă ca neutru în conflictul dintre Rusia și Occident, a susținut că Trump are mai mulți susținători în Serbia decât în orice altă țară din afara SUA.
”Nu există o țară care să poată fi comparată cu Serbia în ceea ce privește nivelul de susținere pentru președintele Trump”, a spus el.
”Iar pe de altă parte, este o țară unde președintele Putin este încă foarte, foarte popular”, a adăugat Vučić, care a refuzat să se alăture sancțiunilor internaționale împotriva Moscovei după invazia Ucrainei.
Președintele sârb a mai spus că țara sa este un loc ideal pentru acest eveniment deoarece nu face parte din alianțe militare precum NATO.
Trump a afirmat săptămâna trecută că ”Putin vrea să se întâlnească”. Kremlinul a răspuns spunând că este deschis la discuții.
Consilierul pentru securitate națională al lui Trump, Mike Waltz, a confirmat că ”pregătirile sunt în desfășurare” pentru o întâlnire între Trump și Putin.
El a precizat că formatul întâlnirii, inclusiv posibilitatea participării președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, nu a fost încă stabilit.
Waltz se așteaptă, însă, la cel puțin un apel telefonic între Trump și Putin ”în zilele și săptămânile următoare”.
Președintele ales al SUA a promis să aducă Kievul și Moscova la masa negocierilor, afirmând la un moment dat că ar putea pune capăt războiului într-o singură zi.
Trump, care a criticat sprijinul SUA pentru Ucraina, a stârnit îngrijorare în rândul aliaților și al experților în securitate.
Oficialii ucraineni sunt alarmați de posibilitatea ca Washingtonul, cel mai mare donator al țării, să reducă sau să înceteze sprijinul oferit.
Administrația Biden, care își încheie mandatul, oferă Ucrainei cât mai mult sprijin militar posibil, inclusiv un pachet de arme în valoare de 500 de milioane de dolari (490 de milioane de euro), pentru a pune Kievul într-o poziție cât mai favorabilă pentru eventualele negocieri de încetare a războiului.