Serghei Lavrov denunţă politica militară ”periculoasă” a Washingtonului şi a aliaţilor săi

Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a denunţat joi politica militară “periculoasă” a Statelor Unite şi a aliaţilor săi japonezi şi sud-coreeni faţă de Coreea de Nord, în urma discuţiilor de la Phenian cu oficiali nord-coreeni, potrivit AFP, sursă citată de agerpres.ro

“La fel ca prietenii noştri nord-coreeni, suntem profund îngrijoraţi de intensificarea activităţilor militare ale Statelor Unite, Japoniei şi Coreei de Sud în regiune şi de politica Washingtonului”, a declarat ministrul rus într-o conferinţă de presă.

Americanii “mută infrastructură strategică, inclusiv elemente nucleare”, a mai spus el, fără a oferi detalii suplimentare.

“Ne opunem acestei linii neconstructive şi periculoase”, a adăugat Lavrov.

Într-o vizită oficială în Coreea de Nord începând de miercuri, Lavrov a declarat că Moscova, Beijingul şi Phenianul “caută în mod constructiv alternative la escaladarea tensiunilor” din regiune.

“Susţinem stabilirea unui proces regulat de negociere privind problemele de securitate din Peninsula Coreeană, fără condiţii prealabile”, a declarat el presei.

Vizita lui Lavrov în Coreea de Nord vine pe fondul unei apropieri între Moscova şi Phenian în contextul conflictului din Ucraina, Statele Unite temându-se că Rusia caută arme de la vecinul său nord-coreean pentru ofensiva sa.

În septembrie, Vladimir Putin l-a găzduit pe liderul nord-coreean Kim Jong Un în Orientul Îndepărtat Rus pentru un summit cu mare pompă, dar Kremlinul a insistat că “nu a fost semnat niciun acord” cu acea ocazie.

Discuţiile lui Lavrov din această săptămână sunt de aşteptat să pună bazele unei viitoare vizite a lui Putin în Coreea de Nord, potrivit Kremlinului.

“(Contactele) vor continua” între cele două capitale, a declarat joi ministrul rus.

Total
0
Shares
Total
0
Share