Alte știri

Serghei Lavrov: Statul Islamic îşi consolidează poziţiile în Afganistan pe fondul retragerii trupelor NATO

Pinterest LinkedIn Tumblr

Militanţii grupării jihadiste Statul Islamic acumulează forţe în nordul Afganistanului pe fondul retragerii trupelor americane şi ale NATO de pe teritoriul acestei ţări, ceea ce îngrijorează Moscova, a declarat vineri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, relatează Reuters, citând Interfax.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Gruparea Statul Islamic ocupă din ce în ce mai mult teritoriu în Afganistan pe fondul retragerii forţelor NATO şi din cauza a ceea ce ministrul rus a catalogat drept o abordare ‘iresponsabilă’ a unor oficiali de la Kabul.

‘Este important să acordăm atenţie Afganistanului, unde membrii Statului Islamic îşi concentrează în mod intens forţele şi fac aceasta profitând de procesul care trenează impardonabil de mult pentru pregătirea unor negocieri de pace reale. Ne îngrijorează aceasta, întrucât insurgenţii Statului Islamic cuceresc activ teritorii, îndeosebi în nordul Afganistanului, chiar la frontierele ţărilor ce ne sunt aliate, în contextul unui comportament iresponsabil al unor oficiali de la Kabul şi al retragerii pripite a trupelor NATO din Afganistan’, a declarat Lavrov, citat de agenţia de presă TASS.

Armata americană şi forţele NATO sunt pe punctul de a pune capăt angajamentului lor în Afganistan, urmând să-şi retragă ultimii soldaţi din această ţară până la 11 septembrie, când se împlinesc 20 de ani de la atentatele din 2001, care au dus la intervenţia SUA pentru a îndepărta de la putere regimul talibanilor islamişti, care adăposteau Al Qaida, reţeaua teroristă ce îşi asumase responsabilitatea pentru atacurile împotriva Statelor Unite.

Vineri, SUA au restituit oficial armatei afgane baza de la Bagram, cea mai mare din Afganistan, după ce ultimii militari americani şi din cadrul NATO au evacuat-o, au informat agenţiile de presă internaţionale.

loading...

Comments are closed.