Politic

Sergiu Litvinenco nu a reușit să-și pună omul în partea dreaptă a Veronicăi Dragalin, la conducerea PA

Pinterest LinkedIn Tumblr

Procurorul Aliona Nesterov, confirmată vineri de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) în funcția de șef-adjunct al Procuraturii Anticorupţie, nu a fost propusă la funcția respectivă de către Veronica Dragalin, iar candidatura lui Litvinenco a fost desconsiderată.

Oficial, Viorica Dragalin i-a propus pentru funcţia respectivă pe procurorii anticorupţie Octavian Iachimovschi şi Alexandru Cernei. Un membru CSP a înaintat candidatura Alionei Nesterov care, poitrivit surselor din Consiliu, „a fost agreată de Veronica Dragalin”.

Potrivit unor surse, procurorul Octavian Iachimovschi a fost înaintat și susținut anume de către Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției. Iachimovschi este procurorul care a scos-o de sub învinuire pe Maria Iovu, ultima fiind soacra actualului ministru al Justiției și al pretinsului expert Vladislav Gribincea. Tot acest procuror a instrumentat dosarul în cazul fostului ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță, apropiat al Maiei Sandu, pentru prejudiciul cauzat bugetului de stat în cazul Sandulachi (400 000 €).

Jurnaliștii de investigație au mai scris că în 2019, când Guvernul Sandu era la putere, deputatul PAS Sergiu Litvinenco ar fi negociat scoaterea de sub urmărire penală a soacrei sale, Mariei Iovu. Acest lucru ar fi devenit posibil datorită procurorului Octavian Iachimovschi, care a fost promovat în funcția de șef-adjunct al Procuraturii Anticorupție de fosta guvernare. Totodată, jurnaliștii mai scris că soția procurorului Iachimovschi este membră activă a PAS, condus atunci de Maia Sandu.

În timpul unei emisiuni la tv8, Litvinenco era încrezut că Octavian Iachimovschi va fi pus în dreapta Veronicăi Dragalin, la conducerea Procuraturii Anticorupție, dar ceilalți membri ai CSP i-au stricat planurile.

Solicitat de reporterii Anticorupţie.md, Andrei Cebotari, membru al CSP a confirmat că au fost trei candidaţi pentru o funcţie de şef adjunct al Procuraturii Anticorupţie.

„La numirea adjuncților la procuraturile specializate, procurorii șefi pot veni cu anumite opinii. Ele însă au rol consultativ. Au fost 3 propuneri, două din partea Veronicăi Dragalin, iar una din partea CSP. În urmă deliberări, Nesterov a acumulat cel mai mare număr de voturi, iar celelalte două candidaturi au decăzut automat”, ne-a explicat Cebotari.

loading...

Comments are closed.