Sergiu Sagaidac îi răspunde lui Tofilat: “Ca șef-adjunct al filialei centrale Eximbank acesta viza acordarea creditelor neperformante”

alegeri 2019, alegeri parlamentare, alegeri moldova, alegeri 24 februarie, alegeri pe sistem mixt, circumscriptii electorale, candidati independenti, parlamentarele 2019, alegeri libere, alegeri corecte,miliardul furat, furtul miliardului, veaceslav platon, platon furt, platon raider, hotii miliardului, mihai gofman interviu, filat miliardul, shor miliard, natalia morari tv8, natalia morari propaganda, banca sociala, spalari de bani, furtul miliardului, sergiu sagaidac

Sergiu Sagaidac, fostul șef al Secției Prevenirea Spălării Banilor și Monitorizarea Tranzacțiilor din cadrul Băncii Sociale, a venit cu un mesaj pe Facebook în care i-a răspuns economistului Sergiu Tofilat, în care i-a amintit că nu este atât de curat precum dorește să pară, iar activitatea sa dubioasă de la Eximbank a fost documentată oficial.

Propun să facem un simplu exercițiu de logică. Există date oficiale din rapoartele financiare ale Eximbank auditate de companii de audit extern și publicate pe pagina web a băncii la secțiunea Dezvăluirea Informației/ Informația privind activitatea economico-financiară.” scrie Sagaidac pe Facebook.

Fostul angajat de la Banca Socială amintește că Tofilat a avut o carieră de succes în industria bancară, iar fiind în funcția de director adjunct al filialei principale a Eximbank, fiind persoană cu funcție de răspundere, în cunoștință de cauză, acesta viza acordarea creditelor neperformante și a cauzat daune instituției financiare.

Conform Regulamentului BNM privind exigențele față de administratori (publicat pe pagina web a BNM) o persoană participă la înrăutățirea situației financiare inclusiv prin vizare și aplicarea semnăturii. Or, dl Tofilat trebuia să obiecteze și să nu înainteze spre aprobare acele credite care ulterior au devenit neperformante.” amintește Sagaidac.

Fostul funcționar public îl numește pe Tofilat că ar fi un expert de buzunar al partidelor de opoziție și spune că prin ajutorul armatei de conturi false îl amenință pe Sagaidac cu răfuială fizică și alt mod. “Trebuie să menționez că am stat doar 3 luni la Banca Socială și nu eram administrator aprobat de BNM adică nu eram cu funcție de răspundere, iar spre deosebire de Tofilat, am obiectat și mi-am dat demisia de la Banca Socială după 2 luni jumate de la angajare, iar în Marea Britanie la angajare în industria financiară, am primit referință de la Banca Națională, am trecut verificările de angajare inclusiv de integritate, și am fost aprobat de autoritățile de supraveghere și reglementare ale Marii Britanii, care la fel au efectuat verificări sub aspect de competență, integritate și onestitate.” scrie fostul angajat al Băncii Sociale în postarea sa.

Sagaidac spune că încearcă să demonstreze cât este de coruptă clasa politică și societatea civilă de buzunar din țara noastră. În postarea sa, fostul șef al Secției Prevenirea Spălării Banilor și Monitorizarea Tranzacțiilor din cadrul Băncii Sociale a prezentat și câteva date din rapoartele financiare ale Eximbank. “Credite neperformante la sfârșitul anului 2013 – 1 miliard 59 milioane lei, sau 137.73% din capitalul normativ total al băncii. Erau acordate mai multe credite neperformante decât banca putea acoperi pierderile din acele credite neperformante. La sfârșitul anului 2014, banca a înregistrat minus 217 milioane lei pierderi, la sfârșitul anului 2013 a înregistrat minus 111 milioane lei pierderi, la sfârșitul anului 2012 a înregistrat minus 133 milioane lei pierderi. “

Sagaidac scrie că aceste credite devin neperformante din cauza neglijenței prin negestionarea riscului de credit sau intenției de a acorda credite frauduloase, care după o anumită perioadă de timp de regulă după un an de nerambursare se clasifică ca credit compromis și se trece la scăderi.

Amintim că Sergiu Sagaidac a devenit cunoscut în spațiul mediatic moldovenesc datorită interviului său oferit Nataliei Morari prin care a descris modalitățile și schemele cum au fost efectuate spălările de bani. În mass media, acesta a fost denumit ca fiind unul din „eroii” Nataliei Morari, alături de Mihail Gofman.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share