Serviciile din Ucraina propuneau 300 mii de Dolari SUA pentru capturarea ex-judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus

Potrivit unor informații operative din 2018, Serviciile speciale din Ucraina propuneau 300 mii de Dolari SUA pentru capturarea ex-judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus, un individ care deține mai multe informații despre un fost președinte ucrainean. După această oferă generoasă, în vara anului 2019, în cadrul vizitei sale la Kiev în calitate de premier, Maia Sandu a vorbit cu Volodîmîr Zelenski despre predarea lui Ceaus, însă fără a fi menționate și metodele.

În 2021, când Maia Sandu ocupă deja fotoliul de președinte al Republicii Moldova și are în subordinea sa Serviciul de Informații și Securitate și Serviciul Pază și Protecție de Stat, ex-judecătorul ucrainean este răpit de pe teritoriul Republicii Moldova și dus la o bază militară din Ucraina.

Anterior răpirii, în luna februarie 2021, Alexandr Esaulenco, directorul SIS, efectuează o vizită fulger în Ucraina, iar unii ofițeri ai Serviciului participă la mai multe ședințe secrete cu Serviciile speciale ucrainene.

Potrivit documentelor oficiale, la răpirea lui Ceaus au fost implicate structuri străine, dar și colaboratori ai SIS și SPPS din Republica Moldova, instituții subordonate direct președintelui Maia Sandu.

Respectiv, chiar în ziua răpirii lui Ceaus, Alexandr Esaulenco, directorul SIS, s-a prezentat la locul faptei, iar de acolo dădea indicații cine și ce să întreprindă, fiind închise doar anumite puncte de frontieră la hotarul moldo-ucrainean, cu îndreptarea tuturor forțelor speciale spre aceste locații greșite, lăsându-se deschis și neasigurat punctul de trecere a frontierei de la Otaci, iar traseul Chișinău-Otaci a fost asigurat de către un echipaj al SPPS. Tot de la fața locului, Esaulenco raporta președintelui Maia Sandu tot ce se întâmpla.

Ce ține de SPPS, Vasile Năstase, președintele Comisiei de anchetă, a publicat un document, precum că 30 de angajați ai Serviciului Pază și Protecție de Stat, instituție condusă de bodyguardul personal al Maiei Sandu, ar fi fost implicați în răpirea lui Ceaus. Evident, SIS refuză să confirme autenticitatea documentului.

Despre aceste aspecte a vorbit astăzi Lebedinschi Adrian, deputat în Parlament, membru al Comisiei speciale de anchetă privind pretinsa răpire a ex-judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share