Social

Serviciile secrete din Uraina au mai identificat un moldovean ucis în Siria care lupta în armata privată Vagner

Pinterest LinkedIn Tumblr

În Siria a murit încă un cetăţean al Republicii Moldova, care lupta pentru armata privată „Vagner”. Numele lui apare într-un comunicat al Serviciului de Securitate al Ucrainei, alături de alţi opt mercenari.

Potrivit SBU, este vorba de Vladislav Apostol, originar din satul Ciutulești, raionul Florești. Bărbatul, născut la 13 ianuarie 1988, avea dublă cetățenie, moldo-rusă, și locuia în regiunea rusă Belgorod, scrie deschide.md.

Primul moldovean, despre care s-a aflat că a murit în Siria fiind parte a armatei private „Vagner”, a fost Egor Matcovschi. Acesta a luptat în Donbas, iar moartea și-a găsit-o în Republica Arabă.

Ulterior, SBU a dat publicității numele altui moldovean, membru al „Wagner” care luptă în Siria. Este vorba despre Radu (Rodion) Donciu, un bărbat în vârstă de 43 de ani din Chișinău.

SBU a sesizat și SIS-ul Republicii Moldova, pe care l-a informat că patru mercenari moldoveni luptă în trupele ruse private „Wagner”, unul dintre ei fiind rănit în februarie 2018, în timpul în luptelor cu trupele SUA în localitatea Deir-ez-Zor din Siria.

Primul care a adus informația despre armata privată „Vagner” în spațiul public a fost jurnalistul rus Maxim Borodin. La câteva zile după publicarea informației, acesta a căzut de la etajul cinci al blocului unde locuia, apoi, după câteva zile, s-a stins din viață într-un spital din Rusia.

Potrivit presei de la Moscova, armata privată „Vagner” ar aprține afaceristului rus Evghenii Prigojin, cunoscut ca bucătarul lui Vladimir Putin. Acesta a făcut bani din contracte cu statul și, în special, din servicii de asigurare cu hrană a Armatei Ruse.

Amintim că pe 7 februarie, în provincia siriană Deir-ez-Zor, a avut loc o ciocnire între forțele de coaliție conduse de Statele Unite și soldații forțelor pro-guvernamentale siriene. Potrivit părții americane, unitățile loiale președintelui sirian Bashar al Assad au încercat să atace pozițiile „Forțelor Democratice Siriene” (SDF), pe care Washingtonul le susține.

Atacul coincide cu perioada în care aproximativ trei sute de luptători mercenari ai companiei militare private „Wagner”, în raporturi cu Kremlinul,  au fost ucisi sau răniti în Siria. Jurnalistul Maksim Borodin, care a scris despre această armată privată și despre incidentul de la Deir ez Zor, a căzut de la balconul apartamentului unde locuia, murind, câteva zile mai târziu, într-un spital din Rusia.

Sursa: deschide.md

loading...

Comments are closed.