Serviciul de patrulare pe biciclete se extinde în patru raioane ale țării

Douăzeci de polițiști, inclusiv o femeie, vor patrula pe biciclete în locurile publice din Orhei, Anenii Noi, Edineț și Ungheni. Datorită bicicletelor, oamenii legii vor ajunge mai rapid în locurile unde mașinile de poliție nu au acces şi vor asigura securitatea cetățenilor în parcuri, piețe, locuri de agrement, intervenind în toate cazurile de urgență.

Polițiștii au trecut printr-un program internațional de instruire, în cadrul căruia au învățat cum să patruleze corect și eficient, utilizând bicicleta din dotare. Inițiativa se înscrie într-un proiect implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) cu sprijinul Guvernului SUA.

„Manevrarea bicicletei, tacticile de apărare și controlul mulțimii sunt abilități pe care polițiștii le-au dobândit în cadrul cursurilor de instruire, facilitate de doi experți străini. Pe lângă orele de teorie, polițiștii au făcut multe exerciții practice, la care au deprins diferite modalități sigure de a merge pe bicicletă și de a frâna brusc, de a ocoli obstacolele și a trece prin mulțime. Ei au învățat că bicicleta îi poate ajuta și la autoapărare. Totodată, instruirea a inclus și lecții practice de acordare a primului ajutor medical, toate bicicletele fiind echipate cu truse medicale”, au explicat surse de la PNUD.

Echipa de audienți ai cursurilor de pregătire va completa efectivul de polițiști care patrulează în prezent pe biciclete în raioanele Cahul, Leova, Cantemir, precum și în municipiile Chișinău și Bălți. Acest serviciu numără 70 de angajați, dintre care cinci sunt femei. Toate patrulele de polițiști pe biciclete sunt dotate cu echipamente necesare. Bicicletele au semne distinctive ale poliției – girofare și sirene. Conform procedurilor interne, patrula poliției se constituie din cel puțin două persoane, pentru a reacționa mai eficient și în siguranță la situațiile care pot apărea în spațiul public.

„Subdiviziunile de polițiști de patrulare pe biciclete reprezintă schimbarea reală în partea ce ține de modul de interacțiune cu oamenii. Patrula pe biciclete este mai eficientă din punct de vedere al cheltuielilor, ea consolidează capacitatea poliției de a aplica legea, este mai ecologică și sporește numărul de interacțiuni între poliție și public. Vreau să cred că acești ofițeri se vor remarca și vor reuși să contribuie pozitiv asupra felului în care publicul percepe poliția”, a menționat Timothy Buckley, director în cadrul Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Potrivit lui Viorel Albu, manager de proiect PNUD Moldova, asistența oferită de Guvernul SUA și PNUD în organizarea acestui curs de formare vine în sprijinul eforturilor naționale de a avansa în implementarea conceptului de activitate polițienească comunitară și de a spori încrederea oamenilor în poliție.

Serviciul de patrulare pe biciclete a fost lansat ca proiect-pilot la Chișinău, în octombrie 2017, de Ambasada SUA. Ulterior, serviciul a fost extins de PNUD cu suportul Guvernului SUA în câteva raioane ale Republicii Moldova.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share