Alte știri

Serviciul Vamal, susținut de JTI în combaterea traficului ilicit cu țigarete

Pinterest LinkedIn Tumblr

Într-un comunicat de presă al Serviciului Vamal că realizările obținute în domeniul combaterii contrabandei cu țigarete și intensificarea cooperării pe acest palier au fost discutate în cadrul unei întrevederi a Directorului interimar al Serviciului Vamal, Iurie Ceban cu reprezentanți ai Japan Tobacco International (JTI) Moldova, Nicolae Corlateanu și Ion Borodac. Reprezentanții JTI au prezentat rezultatele unei cercetări, realizate la comanda companiei, cu privire la comerțul ilegal de țigarete la nivel național, fiind relevate canalele principale de achiziție, dar și zonele cele mai afectate.

Astfel, consolidarea eforturilor de combatere a contrabandei și a comerțului ilegal de țigarete devine tot mai importantă în scopul evitării diminuării încasărilor la bugetele statelor afectate de acest fenomen. În acest context, este de menționat că măsurile desfășurate de Serviciul Vamal, cu sprijinul marilor producători de tutun, generează rezultate vizibile asupra declinului pieței negre din România. Potrivit celui mai recent studiu al companiei de cercetare Novel Research din luna iulie curent, ponderea produselor de tutun provenite din Republica Moldova în comerțul ilegal din România s-a redus semnificativ, ajungând la 13,7% din totalul consumului, cu 1,2 p.p. mai puțin față de luna mai și cu 3,6 p.p. comparativ cu ianuarie 2019.

De asemenea, odată cu noile reglementări ce vizează magazinele duty free din regiunea transnistreană, se conturează și o scădere semnificativă, de 5 p.p., a țigaretelor de tip ”Cheap Whites” (no name).

Eforturile Serviciului Vamal de combatere a traficului și comerțului ilegal de țigarete la nivel național și regional sunt vizibile și în contextul desfășurării constante a unor operațiuni comune în cooperare cu autoritățile vamale ale țărilor limitrofe, sub egida EUBAM, EUROPOL, OLAF și a altor misiuni sau agenții internaționale ce au atribuții în domeniul antifraudă.

Mai mult, angajamentul autorității vamale de a obține o diminuare maximă a fenomenului infracționalității transfrontaliere se conturează, în special, prin dezvoltarea și dotarea structurilor de echipe canine și echipe mobile ale Serviciului Vamal, dar și eficientizarea continuă a domeniului de analiză a riscurilor și fortificarea mecanismelor de control vamal. Ca urmare a activităților desfășurate pe segmentul antifraudă, în primele 9 luni ale anului curent, au fost reținute peste 813 mii de țigarete nedeclarate.

În adresarea sa, Directorul interimar al Serviciului Vamal, Iurie Ceban, a afirmat că instituția va continua să lupte prin toate instrumentele disponibile cu fenomenul traficului și comerțului ilicit de țigarete, care poate avea consecințe negative nu doar asupra securității economice a statelor, dar și asupra sănătății consumatorilor, dat fiind riscul procurării unor produse contrafăcute.

La rândul său, Nicolae Corlăteanu a apreciat complexitatea acțiunilor consecvente ale Serviciului Vamal îndreptate în direcția combaterii acestui flagel, menționând că JTI își manifestă întregul suport în vederea continuării măsurilor de contracarare a traficului ilegal de țigarete.

Notă: Serviciul Vamal colaborează cu JTI începând cu anul 2008, având la bază un Protocol în care sunt prevăzute principiile de cooperare între părți. În cadrul acestui parteneriat, compania a donat Serviciului Vamal unități de transport, precum și mai multe loturi  de echipamente performante de control, inclusiv dispozitive de supraveghere cu termoviziune, baroscoape, endoscoape, tehnică de calcul etc. JTI a contribuit și la dezvoltarea echipelor canine ale Vămii prin donarea câinilor specializați în depistarea articolelor din tutun și antrenarea acestora. De asemenea, autoritatea vamală a beneficiat de asistență metodologică din partea JTI, fiind organizate mai multe cursuri de instruire cu privire la identificarea produselor din tutun contrafăcute, utilizarea tehnologiilor moderne de scanare, clasificarea tutunului etc.

loading...

Comments are closed.