Sesizare a Partidului ȘOR împotriva PSRM: sunt reclamate încălcări grave ale legislației electorale

Ilan Șor, Igor Dodon, PSRM, partidul Șor, Șor îl acuză pe Dodon, Război între Șor și Dodon, Șor îll acuză pe Dodon, importuri moldovenesti in Rusia, exporturi moldovenesti in rusia

Partidul Politic ȘOR acuză Partidul Socialiștilor de încălcarea legislației și a normelor electorale, menționând că există bănuieli rezonabile că formațiunea ar ascunde anumite cheltuieli electorale și că ar benefica de sprijin indirect de peste hotare. De asemenea, Partidul ȘOR îl acuză pe Igor Dodon pentru sprijinul pe care îl oferă PSRM și solicită organelor electorale și instituțiilor statului să intervină pentru a stopa asemenea încălcări, inclusiv imixtiunea factorului extern în procesul electoral din Republica Moldova.

Într-o sesizare adresată Comisiei Electorale Centrale, Partidul Politic ȘOR face referire la două bannere în unul din care apare Igor Dodon și președintele rus Vladimir Putin, iar al doilea promovează un call-centru pentru așa-numita amnistie migrațională promisă de autoritățile de la Moscova și care coincide cu perioada electorală din Republica Moldova. În acest context, Partidul Politic ȘOR amintește că președintele Igor Dodon (care potrivit legii este obligat să fie apolitic n.red), a anunțat că nu participă în campania, însă și-a prezentat deschis susținerea față de PSRM.

„În acest context, această publicitate nu este altceva decât un exemplu elocvent al așa-zisului fenomen – „3RD PARTY CAMPAIGN”, se menționează în contestație.

Mai mult, contestatarul consideră că această publicitate, care este favorabilă PSRM nu este raportată la cheltuielile formațiunii.

Cel mai probabil, această publicitate nu este achitată de către concurentul electoral PSRM, însă cu siguranță aceste acțiuni de publicitate, precum și finanțarea activității unui asemenea call-centru este favorabilă PSRM, existând și o interconexiune a transferului de imagine din partea unui șef de stat străin alături de Președintele Republicii Moldova, care declară „sprijin moral și politic” față de PSRM”, accentuează Partidul Politic ȘOR, menționând că acest lucru contravine flagrant Declarației de conduită (pe care PSRM a semnat-o n.red).

„Semnatarii acesteia și-au asumat inclusiv obiectivul privind înlăturarea oricăror forme de susținere indirectă, materială, nematerială sau/și în numele unor terți a partidelor politice, a concurenților electorali”, notează Partidul ȘOR.

Formațiunea solicită instituțiilor statului să intervină de urgență și să examineze acest caz prin prisma legislaţiei cu privire la finanţarea campaniilor electorale, dar și sub aspectul implicării unor forțe din afara Republicii Moldova în procesul electoral. Totodată, să fie întreprinse măsurile necesare, în conformitate cu legislația în vigoare, în vederea stopării influențelor din străinătate asupra procesului electoral din Republica Moldova.

Amintim că Igor Dodon, care, potrivit legii, nu are dreptul să fie membru de partid, s-a declarat în repetate rânduri ca „președinte neformal” al PSRM, participă la reuniunile de partid și chiar nu a exclus participarea sa la alegerile parlamentare pe lista acestei formațiuni. Analiștii politici și experții în drept constituțional consideră că prin acest comportament, Igor Dodon încalcă spiritul Constituției.

Total
0
Shares
Total
0
Share