Sesizare la Curtea de Justiție a UE: „Uniunea Europeană este folosită de Guvernul moldovean în lupta împotriva opoziției”

Echipa de avocați a lui Ilan Șor a depus o sesizare la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva sancțiunilor impuse de UE liderului blocului politic „Victorie”. Juriștii afirmă că Bruxellesul este atras în jocuri politice împotriva opoziției din Moldova la solicitarea guvernului PAS.

„Sancțiunile respective sunt fără precedent și reprezintă, de fapt, un abuz de putere. Spre deosebire de sancțiunile impuse Rusiei, Belarusului, Siriei și Iranului, măsurile împotriva lui Șor nu sunt direcționate spre exercitarea presiunii asupra unui guvern străin, dar, dimpotrivă, sprijină acest guvern în lupta împotriva forțelor de opoziție”, menționează echipa de avocați a lui Ilan Șor într-un comunicat de presă.

Sancțiunile impuse de blocul comunitar îl vizează pe liderul blocului politic „Victorie” Ilan Șor, precum și pe alți exponenți ai opoziției veritabile din Moldova, care continuă să lupte cu abuzurile comise de guvernul PAS, în pofida amenințărilor, persecuției și a dosarelor penale fabricate la comandă. Juriștii susțin că aceste interdicții reprezintă un grav abuz împotriva statului de drept.

„Patru dintre cele cinci persoane, împotriva cărora, inițial, au fost aplicate sancțiuni, sunt actuali sau foști lideri ai partidelor de opoziție din Moldova. Doar acest fapt confirmă că UE tinde să influențeze procesele democratice din Moldova. UE a instituit interdicții la cererea guvernului moldovean, permițând să fie folosită în jocuri politice și juridice. UE nu ar trebui, categoric, să se lase atrasă în sistemul politic post-sovietic moldovenesc, unde în lupta împotriva partidelor politice indezirabile este folosit, constant, întregul arsenal al puterii de stat”, menționează echipa de avocați a lui Ilan Șor.

Precizăm că Uniunea Europeană a impus în câteva rânduri sancțiuni împotriva cetățenilor țării noastre la solicitarea guvernului PAS.

În ceea ce privește motivele sancțiunilor, au fost invocate de fiecare dată „securitatea statului” sau „subminarea democrației”. Asta deși însăși impunerea regimului de sancțiuni în scopul reprimării opoziției într-un stat independent poate fi calificată drept un atentat la suveranitatea țării.

Persoanele vizate de sancțiuni s-au pomenit cu activele înghețare. De asemenea, ele au fost private de dreptul de a călători în UE.

Total
0
Shares
Total
0
Share