Sesizare la PG și CNA: Maia Sandu ar fi prejudiciat statul de mai multe milioane de lei într-o afacere cu căminele studențești

Statul ar fi prejudiciat de multe milioane de lei din cauza unui proiect inițiat și gestionat de către ministerul Educației în perioada în care acesta era condus de Maia Sandu, spune deputatul socialist Grigore Novac, transmite Telegraph.md

E vorba despre mai multe cămine studențești ale Universității de Stat, care au fost demolate, iar terenurile au fost oferite unei companii de construcții în schimbul anumitor angajamente din partea respectivului dezvoltator. Însă obligațiunile asumate de către acea companie nu au fost respectate întocmai nici până acum.
În cadrul audierilor cu cetățenii, mi-au fost aduse la cunoștință unele circumstanțe despre acest proiect investițional, lansat în 2013, care ridică multe semne de întrebare și de care trebuie să se ocupe CNA și procuratura, deoarece au fost aduse prejudicii intereselor statului.

Astfel, în martie 2013, ministerul Educației condus de Maia Sandu a promovat în Guvern o hotărîre prin care terenul cu suprafața de 1,05 ha din strada Pan Halippa și o parte din terenul cu suprafața de 1,00 ha din strada Gheorghe Cașu din mun. Chișinău au fost transmise unui investitor privat în schimbul mai multor obligațiuni.
Pentru aceste două hectare de teren în centrul Capitalei primite gratuit, compania de construcții se obliga să restaureze un bloc de studii al USM, să reconstruiască 4 cămine studențești, să modernizeze un cămin destinat angajaților USM, să ofere mai multe apartamente din blocurile noi pentru angajații USM și să amplaseze o sală pentru biblioteca USM și o cantină studențească în blocurile de locuit pe care urma să le construiască.

Ulterior, în iulie 2014, tot în perioada conducerii ministerului Educației de către Maia Sandu, Guvernul a operat modificări esențiale în hotărîrea din 2013, anulând obligativitatea de a reconstrui și moderniza căminului destinat tinerilor specialiști de la USM.

“Această decizie trezește dubii rezonabile în ceea ce privește asigurarea transparenței și legalității acțiunilor Ministerului Educației. De ce ministerul condus de Maia Sandu a avut atunci un astfel de comportament, urmează să stabilească ancheta.

Pînă și Olesea Stamate, pe atunci expert în achiziții publice, a criticat acordul de parteneriat public-privat și eficiența gestionării acestuia.

Conform acordului, compania de construcții urma să execute obligațiile pînă în anul 2018, însă pînă la momentul actual nu au fost reconstruite și modernizate căminele, două din cele patru cămine. La fel, nu au fost realizate lucrări în vederea amplasării sălii bibliotecii și a cantinei studențești în blocurile locative construite.

Nu este pe deplin clară situația apartamentelor, care sunt vîndute la prețuri preferențiale angajaților USM. În spațiul public a apărut informația că CNA a pornit un dosar penal pe acest subiect. În calitate de deputat, am solicitat Centrului Anticorupție și Procuraturii Generale mai multe informații, care să facă lumină în acest caz în care sunt bănuieli rezonabile că statul a luat o țeapă imensă, iarcei care au condus ministerul Educației și urmau să supravegheze acest proiect, trebuie să răspundă.”, scrie Novac într-o postare pe Facebook.

DOC // Usatîi este unul dintre cei mai BOGAȚI candidați la funcția de președinte, cu numeroase case în Rusia

Total
0
Shares
 
Total
0
Share