Sezonul alergiei la ambrozie a început. Care sunt recomandările Ministerului Agriculturii

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare atrage atenția populației rurale și urbane, autorităților publice locale, organizațiilor și antreprenorilor individuali cu terenuri, gospodăriilor țărănești, locuitorilor din sectorul privat și companiilor de administrare a clădirilor de apartamente asupra necesității implementării în timp util a măsurilor de distrugere a ambroziei.

Ambrosia artemisiifolia este o buruiană anuală invazivă, caracterizată prin vigoare robustă, adaptabilitate superioară, randamente mari de semințe și dispersie rapidă. În ultimii 200 de ani, ambrozia s-a răspândit în 80 de țări. Ambrozia este una dintre cele mai dăunătoare buruieni și cei mai periculoși alergeni din lumea plantelor. Daunele economice cauzate de ambrozie în zonele în care este răspândită sunt foarte mari. Prin dezvoltarea unei mase puternice deasupra solului și a unui sistem radicular extensiv, inhibă foarte mult plantele cultivate, consumând multă apă pentru a forma o unitate de substanță uscată (în medie de 2 ori mai mult decât cerealele), ceea ce duce la uscarea solului.

Ambrozia răsare în aprilie, la o temperatură a solului de 8-10ºС. Înflorirea are loc de la sfârșitul lunii iulie până în octombrie, semințele se coc în septembrie-octombrie. Studii au demonstrat că densitatea de semințe de A. artemisiifolia reținute în sol este extrem de mare. Randamentul per plantă poate ajunge până la 62.000 de semințe, iar numărul de plante per unitatea de suprafață este de 300–690 de plante/m². Nu doar semințele coapte au germinare, ci și semințele în stadii de coacere ceară și lăptoasă. Semințele cad cu ușurință la sol și sunt transportate de curenții de apă și de vânt, de animale și de oameni. Polenul de ambrozie poate fi transportat de vânt la zeci de kilometri, pe distanțe lungi, ridicându-se la o înălțime de până la 5000 de metri. Durata de conservare a semințelor în sol este de până la 40 de ani sau mai mult.

În perioada de înflorire, ambrozia este cunoscută ca cel mai puternic dușman al sănătății umane, provocând focare de astm bronșic și febra fânului ambroziei. Cele mai mici boabe de polen, care se încadrează pe mucoasa bronșică, provoacă alergii severe sub formă de bronșită, secreții nazale, febră și alte afecțiuni. După doar 2-3 săptămâni de „comunicare” cu ambrozia, există o probabilitate mare de a dezvolta astm sever. Semnele sunt aceleași ca la orice altă alergie: ochi lăcrimați, nas care curge, strănut, erupții cutanate etc. O astfel de alergie dobândită este foarte greu de tratat.

Măsurile de combatere a ambroziei trebuie efectuate în timp util, pentru a preveni înflorirea și coacerea în masă a acesteia. Măsurile de eradicare trebuie luate imediat și metodic: plantele de ambrozie vor fi tăiate, smulse, distruse și eliminate din zonă. Este de menționat că ambrozia este, de asemenea, rezistentă la unele erbicide, ceea ce reprezintă o provocare majoră pentru măsurile eficiente de prevenire și control.

Lupta împotriva ambroziei și a altor buruieni este parte integrantă a măsurilor de utilizare rațională a terenului. Cu cât sezonul de creștere al buruienilor este mai lung, cu atât este mai dificil și mai costisitor din punct de vedere economic. Este necesar să luptăm înainte de a începe înflorirea! Cea mai eficientă metodă de control în prezent este îndepărtarea acesteia de la rădăcini. Ambrozia este atât de adaptată la diverse condiții încât este suficient ca buruiana să apară undeva în cantitate de 2-3 bucăți, ca după câțiva ani să devină o problemă agravată.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare optează pentru conștientizarea populației despre necesitatea distrugerii ambroziei și acționează prin realizarea prevederilor Planului de acțiuni privind combaterea și prevenirea răspândirii buruienii ambrozia.

Pentru neaplicarea măsurilor de combatere a buruienilor, Codul Contravențional al Republicii Moldova nr. 218-XVI din 24.10.2008 prevede sancțiuni contravenționale conform art. 189 atât pentru persoane juridice, cât și pentru persoane fizice.

Total
0
Shares
Total
0
Share