Politic

Sfidător! Un deputat din PAS vine cu un atac la adresa Camerei Americane de Comerț și Asociației Businessului European din RM!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Dan Perciun, deputat ACUM în Parlamentul Republicii Moldova, atacă American Chamber of Commerce in Moldova (AmCham) și European Business Association Moldova și acuză asociațiile respective de ipocrizie corporativă și lobby, transmite Deschide.md. 

Reacția de pe Facebook a lui Perciun vine după ce EBA Moldova și AmCham Moldova au adresat o scrisoare speakerului Zinaida Grecieanîi în care spun că sunt îngrijorate de modalitatea în care a fost promovat proiectul prin care se dorește ca produsele din tutun care nu arde, IQOS și Glo, să fie accizate la același nivel cu restul produselor din tutun.
 
„Stai și te întrebi unde era American Chamber of Commerce in Moldova (AmCham) și European Business Association Moldova când în 2017 Dudnic propunea modificări la legea privind controlul tutunului pentru ca Philip Morris să poată vinde IQOS-uri în Moldova, cu accize de 11 ori mai mici, cu posibilitatea de a le comercializa online minorilor și a le promova nestingherit? Au fost atunci organizate dezbateri publice, implicată societatea civilă, consultați experți în domeniul sănătății?”, scrie Perciun.
 

Parlamentarul PAS mai spune că acest lucru este lobby corporativ făcut de o multinațională în detrimentul cetățeanului de rând, când unicul lucru care contează este profitul. „Noi am spus foarte clar, după recepționarea avizului din partea Guvernului, proiectul privind reglementarea produselor de tutun care nu ard va fi supus dezbaterilor publice, iar în baza tuturor sugestiilor de îmbunătățire a proiectului acesta va fi propus în plen pentru votare în prima lectură”, adaugă Dan Perciun care face referire la un material din NewYork Times.

Amintim că și membri ai societății civile in Moldova i-au atacat pe tinerii deputați din blocul ACUM că promovează o lege prin care în Moldova se vor scumpi țigările de tip IQOS, deși acestea sunt mai puțin necive decât țigările calsice. Vedeți mai jos un video făcut de Dragoș Munteanu.

loading...

Comments are closed.