SFS: Rezultatele recepționarii declarațiilor cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2024

Serviciul Fiscal de Stat a recepționat 98 588 declarații cu privire la impozitul pe venit pentru perioada fiscală 2024, depuse de către persoanele care desfășoară activitate economică, și 206 682 declarații cu privire la impozitul pe venit depuse de contribuabili – persoane fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător.

În context, adresăm mulțumiri tuturor contribuabililor – persoane fizice și juridice – care au respectat termenul de depunere a declarațiilor. Participarea activă și corectitudinea acestora demonstrează o creștere constantă a culturii fiscale în societatea noastră.

„Achitarea impozitelor în termen nu este doar o obligație legală, ci și un act de responsabilitate civică și solidaritate. Un sistem fiscal funcțional se bazează pe respectul reciproc între stat și cetățean. Impozitele sunt principala sursă de venit la bugetul public, astfel că prin achitarea lor la timp se finanțează serviciile publice esențiale: educație, sănătate, infrastructură, securitate socială, precum și se asigură buna funcționare a instituțiilor statului și continuitatea proiectelor naționale”, subliniază directoarea Serviciului Fiscal de Stat, Olga Golban.

Astfel, de către agenții economici, pentru perioada anului 2024, s-au înregistrat total venituri în sumă de 687,2 miliarde lei și total cheltuieli în sumă de 625,7 miliarde lei. Comparativ cu anul 2023 veniturile sunt în creștere cu 15,2 miliarde lei, iar cheltuielile au înregistrat o creștere cu 10,4 miliarde lei. Impozitul pe venit declarat de către agenții economici, pentru perioada 2024, a constituit 7,5 miliarde lei, fiind în creștere cu 0,2 miliarde lei față de perioada anului 2023.

Conform datelor din Declarația cu privire la impozitul pe venit, principalele ramuri ale economiei naționale care au înregistrat impozit pe venit calculat au fost: comerțul, activități financiare și asigurării, industria prelucrătoare, producția și furnizarea de energie electrică și termică, transport și depozitare, tranzacții imobiliare, agricultura și silvicultura, informații și comunicații și HoReCa.

În ceea ce privește contribuabilii persoane fizice – cetățeni, suma veniturilor obținute conform informațiilor prezentate de către plătitorii de venituri, pentru anul 2024 a constituit 129,0 miliarde lei, venit obținut de către 1,57 milioane persoane, iar impozitul pe venit reținut la sursa de plată și declarat a constituit 10,3 miliarde lei.

În totalitatea veniturilor obținute de către persoanele fizice cetățeni, predomină veniturile sub formă de plăți salariale (74,26 %), urmate de veniturile obținute din dividende (12,71 %) și veniturile obținute din transmiterea în posesie și/sau folosință a proprietății imobiliare și mobiliare, cu excepția terenurilor agricole (3,05 %).

Pentru perioada fiscală 2024, au fost identificate 8 019 persoane au obținut venituri de peste 1 milion lei fiecare (față de 6 416 persoane fizice pentru perioada 2023), venitul total obținut de aceste persoane este de 28,3 miliarde lei, și impozit reținut în sumă de 1,98 miliarde lei. (față de 19,7 miliarde lei venituri, și impozit reținut în sumă de 1,46 miliarde lei pentru perioada 2023).

Cea mai mare sumă a venitului declarat de către o persoană fizică în anul 2024 în baza Declarației (Forma CET18) a fost de 165,1 milioane lei. Cea mai tânără persoană din această categorie are 16 ani, cea mai vârstnică – 88 ani. Din numărul total al persoanelor care au obținut venituri mai mult de 1 milion de lei sunt 5 560 contribuabili de gen masculin și 2 459 feminin.

Din anul 2024, Codul fiscal a fost completat cu un nou articol, care reglementează deducerea cheltuielilor persoanelor fizice. Conform declarațiilor prezentate, 690 de persoane fizice au beneficiat de deducerea cheltuielilor suportate de persoanele fizice în sumă totală de 6,4 miliarde lei. Cea mai semnificativă a fost deducerea cheltuielilor suportate pentru procurarea primei de asigurare în baza contractului de asigurare de viață, care a constituit – 2,7 milioane lei.

La capitolul desemnare procentuală menționăm că, pentru anul 2024 aceasta a fost efectuată de 46 620 persoane, suma solicitată pentru desemnare a constituit 21,81 milioane lei (cu 5,51 milioane lei mai mult comparativ cu anul 2023).

Raportul integral aferent rezultatelor recepționarii declarațiilor cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2024 poate fi accesat la rubrica Rapoarte anuale de pe pagina-web oficială a SFS.

Total
0
Shares
Total
0
Share