Economic

Sindicaliștii cer guvernanților majorarea salariilor în condițiile creșterilor galopante ale prețurilor și tarifelor

Pinterest LinkedIn Tumblr

Sindicaliștii s-au adresat președintelui Parlamentului, Igor Grosu, cu revendicarea de a majora salariile în condițiile creșterilor galopante ale prețurilor și tarifelor. Federația Sindicatelor Angajaților din Serviciile Publice din Republica Moldova „SINDASP” i-a expediat lui Grosu o scrisoare cu mai multe cerințe care vizează necesitatea majorării salariilor în sectorul bugetar, îmbunătățirea Legii privind sistemul unitar de salarizare și modificarea unor articole din Codul muncii.

Liderul Federației, Vlad Canțîr, menționează în adresarea către speaker că majorările exorbitante de tarife și prețuri, care au creat o disproporționalitate evidentă între veniturile actuale și cheltuielile strict necesare, au efecte economico-sociale negative pentru o parte însemnată a salariaților.

”Îngrijorările acestor categorii de angajați din sectorul bugetar din cauza devalorizării mult prea drastice a salariilor, sunt eminente și de neadmis. Prin urmare, tratând cu considerare rolul de intervenție a statului de atenuarea situației create, în vederea menținerii capacității de cumpărare a salariilor din sectorul bugetar, Federația „SINDASP” consideră de actualitate majorarea salariilor în sectorul bugetar”, se menționează în adresare.

Printre cerințele evocate de sindicaliști se mai regăsesc: stabilirea duratei minime a concediului de odihnă anual în cuantum de 35 de zile calendaristice; personalizarea anuală a unei cote de 30-40 la sută din prima de asigurare obligatorie de asistență medicală, achitată la fondul asigurării obligatorii de asistență medicală în formă de contribuție procentuală la salariu, pe contul individual al plătitorului de primă.

loading...

Comments are closed.