Centrul Național Anticorupție raportează, pentru săptămâna trecută, mai multe acțiuni în dosare de trafic de influență și corupere pasivă. Astfel, ofițerii CNA au deconspirat o schemă de corupție sistemică, cu implicarea a doi șefi din cadrul Spitalului raional Florești, se menționează într-un comunicat al instituției.
Bănuiții ar fi acționat în complicitate cu mai multe persoane din sistemul medical pe care le-ar fi influențat să elibereze concluzii medicale pentru determinarea gradelor de dizabilitate în lipsa fizică a pacienților și ar fi eliberat pacienților fișe de trimitere pentru investigații medicale la anumite centre de diagnostic private, iar pentru fiecare investigație ar fi primit de la agenții economici un comision de 15 la sută per serviciu prestat.
Peste 20 de percheziții au avut loc la mai multe adrese din Chișinău, Bălți și Florești, acțiunile vizând instituții medicale, centre de diagnostic medical și companii farmaceutice.
De asemenea, un avocat din Hîncești a fost reținut și plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, fiind bănuit de pretindere de la un bărbat, cercetat de organele de drept, mijloace financiare ce nu i se cuvin, în sumă totală de 16 500 de euro, susținând că ar avea influență asupra unor persoane publice și cu funcție de demnitate publică și că le-ar putea determina să emită o soluție favorabilă în dosarul acestuia.
Tot săptămâna trecută, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentințe în două dosare instrumentate de ofițerii CNA. În primul dosar, instanța a condamnat un avocat din Chișinău la o amendă de 300 de mii de lei pentru trafic de influență și a dispus privarea de dreptul de a exercita activitatea de avocat pe o perioadă de 4 ani. Într-un alt dosar, o femeie a fost condamnată la 6 ani de închisoare și confiscarea sumei de 964 de mii de lei pentru trafic de influență pretins asupra procurorilor și judecătorilor. La moment, 19 persoane, arestate în dosarele pornite de CNA, sunt plasate în penitenciare. În perioada de referință, ofițerii de urmărire penală au propus procurorilor pentru soluționare 14 dosare.
Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA a sechestrat 8 bunuri în valoare de peste 2 milioane de lei, săptămâna trecută, în baza delegațiilor Direcției Generale Teritoriale Nord (DGT Nord) a CNA, Inspectoratului de Poliție Călărași și Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) al MAI. Printre acestea se numără 2 încăperi locative și una nelocativă, o construcție locativă, un mijloc de transport, 2 terenuri agricole și unul pentru construcție. Bunurile au fost indisponibilizate într-un caz de trafic de influență, munca forțată și organizarea migrației ilegale. Totodată, Centrul Național Anticorupție (CNA) și Comitetul de Recuperare a Activelor (CRA) din cadrul Procuraturii Generale a Republicii Kazahstan au semnat un Memorandum de Parteneriat și Cooperare, consolidând astfel eforturile comune în recuperarea bunurilor infracționale.
Pe domeniul de prevenire a corupției, Direcția legislație a finalizat și a remis autorilor 11 rapoarte de expertiză pe marginea unor proiecte de acte normative, săptămâna trecută. În perioada menționată au fost organizate 4 instruiri anticorupție pentru 459 de persoane. CNA notifică finalizarea a 6 analize operaționale, eliberarea a 118 de caziere de integritate, recepționarea a 46 de apeluri la linia națională anticorupție și înregistrarea a 1625 de materiale în cancelaria Centrului.