Alte știri

Siria: Ankara anunţă că patrulele ruso-turce îşi vor începe activitatea în curând

Pinterest LinkedIn Tumblr

Turcia a informat marţi că patrule comune cu Rusia îşi vor începe „în curând” activitatea în zona de frontieră eliberată după retragerea luptătorilor aparţinând Unităţilor kurde de Protecţie a Poporului (YGP), informează AGERPRES.

Patrulele ruso-turce vor verifica dacă luptătorii kurzi chiar s-au retras aşa cum a afirmat Moscova, a anunţat ministrul turc al apărării Hulusi Akar, conform informaţiilor difuzate de canalul privat NTV, fără a preciza data la care vor începe activităţile de patrulare.

„Rusia a transmis autorităţilor noastre competente informaţia potrivit căreia grupurile teroriste s-au retras în întregime” din zonele de frontieră ale Turciei din nord-estul Siriei, a declarat marţi, la Ankara, preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Deşi nu a fost furnizată oficial o dată, în presă turcă au apărut informaţii care indică faptul că patrulele mixte ar putea să îşi înceapă activitatea chiar de miercuri.

Ministerul apărării de la Ankara a precizat că patrulele se vor deplasa în zona frontalieră cu excepţia oraşului Qamishli, iar operaţiunile pregătitoare au început prin desfăşurarea de activităţi de deminare şi zboruri de recunoaştere deasupra drumurilor ce vor fi străbătute de patrule.

Conform acordului încheiat săptămâna trecută între preşedintele turc Recep Tayyp Erdogan şi omologul său rus Vladimir Putin, data limită pentru retragerea membrilor YPG din zonă a fost marţi, la ora 15:00 GMT.

Turcia intenţionează să creeze o „zonă de securitate” cu o adâncime de 30 de km de-a lungul frontierei comune cu Siria pentru a crea o zonă tampon, care să ţină la distanţă de graniţa turcă miliţia YPG, pe care Ankara o consideră o forţă „teroristă”, dar care este aliata ţărilor occidentale în lupta de combatere a grupării jihadiste Stat Islamic.

loading...

Comments are closed.