Sistemul de asistență medicală de urgență din Republica Moldova a fost evaluat cu suportul OMS și a specialiștilor din Israel

Prioritățile de dezvoltare a sistemului de asistență medicală de urgență din Republica Moldova și inițierea activităților de consolidare a acesteia cu suportul partenerilor internaționali, precum Organizația Mondială a Sănătății și Guvernul statului Israel, au fost discutate astăzi în cadrul unei conferințe de presă.

În perioada 7-11 iunie 2021, o echipă mixtă formată din experții OMS din cadrul Programului de urgență în sănătate publică și Hub-ul OMS din Balcani în gestionarea urgențelor și specialiști în medicina urgentă și managementul dezastrelor de la Ministerul Sănătății din Israel, s-a aflat în Republica Moldova. Experții au evaluat sistemul de asistență medicală de urgență din Republica Moldova în baza unui chestionat structurat OMS și a discuțiilor în focus grupuri la toate cele trei niveluri – național, regional și comunitar în cadrul vizitelor de teren. Concluziile preliminare au fost discutate în cadrul unui atelier de lucru cu factorii de decizie.

Domeniile evaluate s-au referit la:organizarea sistemului, guvernanță și finanțare; date și informații și îmbunătățirea calității; transportare, transfer și referire; asistența medicală acordată; pregătirea pentru situații de urgență.

În deschiderea conferinței, secretarul de stat al MSMPS Igor Curov a menționat importanța fortificării sistemului de asistență medicală urgentă, la nivel național: „Un sistem de asistență medicală urgentă fiabil și bine pregătit va răspunde nevoilor individuale de sănătate, cât și urgențelor de sănătate publică. Evaluarea realizată de misiunea tehnică a OMS a constituit o verigă importantă pentru stabilirea proceselor cheie a sistemului de asistență medicală urgentă și identificarea priorităților de dezvoltare pentru perioada următoare, inclusiv ca suport în elaborarea unui nou program național de dezvoltare a asistenței medicale de urgență pe următorii 5 ani. Le mulțumim partenerilor internaționali pentru suportul acordat în acest proces amplu de evaluare.”

Totodată, secretarul de stat a remarcat valoarea și importanța personalului medical care activează în sistemul de asistență medicală urgentă și a informat despre inițiativa de a forma, începând cu anul acesta, asistenți medicali pentru serviciul de urgență în cadrul Centrului de excelență în medicină și farmacie „R. Pacalo”.

Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova, a menționat: „Evaluarea asistenței medicale de urgență este primul exercițiu de acest fel în Republica Moldova. Sistemul a fost evaluat în baza chestionarului online standardizat OMS – Emergency Care System Assessment (ECSA), un instrument comprehensiv, ce va permite alinierea în continuare a sistemului național la standardele internaționale. Acest exercițiu important și misiunea tehnică a OMS și a specialiștilor din Israel va ajuta factorii de decizie să dispună de o evaluare la zi a sistemului de asistență medicală de urgență, să cunoască lacunele și să stabilească prioritățile pentru dezvoltarea de mai departe a acesteia”.

Boris Golovin, directorul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a subliniat: „Începând cu 2015, IMSP CNAMUP este parte componentă a sistemului național de sănătate, fiind un organism integral, consolidat pe interior, care funcționează în baza standardelor și cerințelor unificate. Beneficiile unificării organizatorice și funcționale ale Serviciului AMUP au fost demonstrate în acest răstimp, dar și mai mult în perioada de răspuns a sistemului național de sănătate la pandemia COVID-19. Concomitent, au fost identificate o serie de provocări, care vor constitui obiective de dezvoltare pentru perioada următoare. Experiența statului Israel, care posedă unul din cele mai eficiente Servicii de AMU, poate servi drept model pentru Republica Moldova, pentru valorificarea potențialului Serviciului național de asistență medicală de urgență prespitalicească și alinierea acestuia la standardele internaționale.”

La rândul său, ambasadorul statului Israel în Republica Moldova, E. S. Eliav Belotsercovsky a vorbit despre relațiile de colaborare dintre cele două țări și perspectivele parteneriatelor de viitor: ”Relațiile de cooperare între Republica Moldova și Statul Israel au rădăcini foarte adânci. Pandemia COVID-19 a creat anumite dificultăți pe acest segment, însă acum este un moment oportun să dezvoltăm relațiile de cooperare, stabilite în mai multe domenii, inclusiv în domeniul medical. În acest context, menționez participarea a peste 300 de experți din Republica Moldova la instruiri în Israel, precum și alte proiecte importante. Consider că experiența statului Israel, în special ce ține de acordarea asistenței medicale de urgență, ar putea fi de folos Republicii Moldova, un argument în acest sens fiind și modul în care statul Israel a gestionat pandemia COVID-19.”

Perfectarea continuă a managementului serviciilor de asistență medicală urgentă la etapa de prespital și relaționarea acestuia la standardele internaționale, implementarea celor mai eficiente practici în organizarea și acordarea asistenței medicale urgente prespitalicești, implementarea experienței educaționale moderne, expertizarea planurilor de intervenții rapide în diverse situații de urgențe medicale, dezvoltarea Centrului de instruire în domeniul urgențelor medicale, dezvoltarea tehnologiilor informaționale, implementarea voluntariatului, reprezintă cele mai importante dimensiuni pe care se va concentra dezvoltarea Serviciului AMUP din Republica Moldova.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share