Sistemul de livrare a apei calde menajere pentru locuitorii din Bălți va fi modernizat datorită unui ajutor din partea BERD

Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va oferi un grant în valoare de 2 milioane de euro pentru reabilitarea sistemului de livrare a apei calde menajere și implementarea sistemului de distribuție pe orizontală a agentului termic în blocurile de locuit din municipiul Bălți. În ședința de astăzi, Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege privind ratificarea Acordului de grant între Republica Moldova și BERD în vederea realizării proiectului „Sistemul termoenergetic al mun. Bălți (SA „CET-Nord”) – Faza II”, semnat la 5 octombrie 2022, la Chișinău.

În urma implementării Fazei II a Proiectului, vor fi instalate puncte termice individuale în 166 de blocuri de locuit, iar în 296 – va fi modernizat sistemul intrabloc de distribuție pe orizontală a agentului termic și a apei calde menajere. Totodată, este prevăzută construirea colectoarelor de căldură și implementarea distribuției de căldură, modernizarea instalațiilor de tratare a apei pentru a asigura operațiuni fiabile și automatizate, introducerea sistemului digitalizat de detectare a scurgerilor de agent termic sau a defecțiunilor echipamentelor.

Proiectul va contribui la creșterea calității serviciilor prestate locuitorilor din municipiul Bălți prin restabilirea sistemului de livrare a apei calde menajere, implementarea sistemului de distribuție pe orizontală intrabloc, asigurarea confortului termic în edificii, prin gestionarea individuală a consumului de energie termică. Totodată, vor fi optimizate costurile operaționale, reduse pierderile de energie termică și va crește durata de exploatare a utilajelor.

Total
0
Shares
Total
0
Share