Politic

Sistemul mixt nu a dat bătăi de cap alegătorilor: A fost destul de uşor de votat, clar şi pe înţeles!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Sistemul electoral mixt nu a dat mari bătăi de cap alegătorilor, o spun votanţii care astăzi şi-au exercitat dreptul la vot. Cele patru buletine, atât pentru parlamentare, cât şi pentru referendum, nu i-au zăpăcit pe moldoveni, iar oamenii spun că s-au descurcat. Iar cei care nu au reuşit, în ajutor le-au venit membrii secţiilor, scrie Publika.md.

La un birou din sectorul Râşcani al Capitalei, cei mai mulţi alegători au spus că a fost simplu să-şi exercite dreptul la vot, chiar dacă în faţă au avut patru buletine, cu trei mai multe decât la scrutinul parlamentar din 2014. „Nu văd nimic dificil. Atâta s-a vorbit despre noul sistem electoral mixt, că deja nu există nicio dificultate la vot”, a spus un alegător. „Totul este bine. Este clar şi pe înţeles”, a spus altcineva.
 
Cei care nu au reuşit să se informeze, au beneficiat de ajutorul funcţionarilor electorali.  Am întrebat şi mi-au explicat ce am de făcut”, a explicat un alegator.
 

Anul acesta, în premieră pentru Republica Moldova, moldovenii au putut vota în baza sistemului electoral mixt, în care cetăţenii au avut două buletine de vot, unde au putut alege direct 51 de deputaţi, în circumscripţii uninominale, iar 50 de parlamentari – pe liste de partid. Celelalte două buletine, au fost pentru referendum. În cadrul acestuia, alegătorilor le sunt adresate două întrebări. Una ţine de reducerea numărului de deputaţi din Parlament, iar cea de-a doua se referă la posibilitatea de demitere a aleşilor poporului pentru neîndeplinirea angajamentelor.

Vedeți mai jos prezența la vot la ora actuală:

loading...

Comments are closed.