Situația de la Curtea de Apel Chișinău este îngrijorătoare, susține CSM

La 2 februarie 2024 Curtea de Apel Chișinău a fost gazda discuțiilor publice cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Judecătorii au scos în evidență volumul enorm al dosarelor aflate pe rolul curților de apel din țară în perioada anului 2023.

Potrivit CSM, situația de la această instanță este una îngrijorătoare.

“Așadar, în anul 2023 au fost pe rol 43176 de dosare, evoluția volumului total al dosarelor fiind în creștere continuă comparativ cu anii precedenți, dintre care 47% de cauze civile, 8% de de contencios administrativ, 18% cauze penale, 3% cauze comerciale, 27% cauze contravenționale și 21% dosare în materia judecătorului de instrucție.

Pe parcursul anului 2023 Curtea de Apel Chișinău a soluționat circa 30502 cauze, dintre care 14065 de cauze civile, 6301 cauze penale, 5027 de dosare în materia judecătorului de instrucție, 5109 cauze contravenționale, volumul total de dosare pendinte al Curții ajungând la un număr de 12674.

Situația este îngrijorătoare pe motiv că la moment Curtea de Apel Chișinău activează cu un număr de doar 61% din numărul judecătorilor care ar urma să examineze cauzele civile și penale. Din numărul de 57, cât ar trebui să fie, activează doar 35 de judecători. Având în vedere că în anul 2024 patru judecători vor atinge vârsta de pensionare, numărul de judecători se va micșora la 54% din numărul real necesar.

Această penurie de judecători creează incomodități participanților la proces, care sunt în situația să aștepte soluțiile adoptate pe dosare o perioada mai îndelungată, dar, totodată, poate conduce și la scăderea calității actului judecătoresc emis. Deși capacitatea maximă pe care o invocă judecătorii ar fi de 1200 de dosare și anume că fiecărui judecător să îi fie atribuit un număr de 400 de dosare, iar împreună în colegiu să examineze nu mai mult de 1200 de dosare pe an, la moment această cifră este de trei ori mai mare, unui judecător de la Curtea de Apel Chișinău în anul 2023 fiindu-i atribuit în medie 1166 dosare.

Soluțiile care se impun la moment și vor fi examinate de Consiliul Superior al Magistraturii sunt anunțarea de urgență a concursurilor de transfer temporar, dar și permanent la Curtea de Apel Chișinău, re-examinarea Regulamentului cu privire la distribuirea aleatorie a dosarelor pentru a evita blocajul în partea ce ține de repartizarea dosarelor. La fel, părților se recomandă să găsească soluții de mediere a litigiilor în procedurile civile, or, marea parte a proceselor țin de încasarea sumelor de mică valoare”, este scris în comunicatul CSM.

Total
0
Shares
Total
0
Share