Situația precară a școlilor cu predare în română din Transnistria: Lipsa sediilor, circulație îngrădită și acces dificil la justiție, subiectul unei mese rotunde în Parlament

Situația instituțiilor de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană a fost subiectul unei mese rotunde la care a participat președintele Comisiei de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a țării, Roman Roșca, și alți deputați din Parlamentul Republicii Moldova.

La ședință au fost invitați și reprezentanți ai acestor instituții de învățământ, ai Ministerului Educației și Cercetării, ai Biroului politici de reintegrare și ai Oficiului Avocatului Poporului. Agenda discuțiilor a vizat lipsa sediilor pentru instituțiile cu predare în limba română, precum și provocările privind asigurarea libertății de circulație a persoanelor și a bunurilor.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Promo-LEX, cu susținerea financiară a Fundației Soros Moldova și a organizației „National Endowment for Democracy”.

De menționat că, anterior, membrii Comisiei de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a țării au participat la ședințe cu fermierii din raionul Dubăsari, care au terenuri dețin sau prelucrează terenuri agricole, amplasate după traseul național M4 Râbnița – Tiraspol. De asemenea, a fost organizată o ședință la care s-a discutat despre asigurarea accesului la justiție pentru locuitorii din stânga Nistrului și din municipiul Bender, urmare a modificării hărții judiciare.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share