Situația privind infecția COVID-19 în rândul populației din Chișinău

Numărul de persoane vaccinate antiCOVID-19 în capitală și în suburbii constituie 181484 – cu prima doză și 122603 persoane care au primit ambele doze de ser (conform datelor din 08.08.2021).

Potrivit prevederilor deciziei Comisiei Extraordinare de Sănătatea Publică a municipiului Chișinău, din 27 iulie 2021 se solicită imunizarea imediată a populației și se pune la dispoziție, în cele 70 puncte de vaccinare, a celor mai solicitate și utilizate vaccinuri la scara mondială (Pfizer, Jonson&Jonson, Astra Zeneca, Sinofarm și Sinovac).

Imunizarea este gratuită și disponibilă pentru toată populația peste 18 ani în toate unitățile medicale de asistență medicală primară (Centrele Medicilor de Familie, Centele de Sănătate, Centrul Municipal Chișinău de Vaccinare, punctele mobile de vaccinare și prin echipele mobile de vaccinare), indiferent de viza de reședință sau locul de trai.

Toate punctele de vaccinare activează în regim extins, 7/7 zile, conform programului de activitate al instituțiilor medico-sanitare publice și private de asistență medicală primară, inclusiv cu asigurarea deplasării la domiciliu a echipelor mobile de vaccinare la solicitarea persoanelor cu dizabilități, persoanelor imobilizate la pat, alte persoane cu dificultăți locomotorii.

Municipiul Chișinău rămâne în continuare în alertă epidemiologică sporită prin infecția COVID-19, în contextul creșterii numărului de cazuri de infectări, al noilor tulpini și mutații ale virusului SARS-CoV-2. Totodată, Organizația Mondială a Sănătății avertizează despre riscurile induse de răspândirea tulpinilor Delta și Delta+.

La ziua de 08 august 2021, bilanțul cazurilor confirmate de COVID-19 în municipiul Chișinău a ajuns 107096, dintre care recuperați – 106 377 pacienți, decese – 1911.

În Chișinău a fost determinat gradul de alertă COD GALBEN – impact minim cu risc sporit posibil de declanșare a urgenței în sănătate publică, ca rezultat al incidenței scăzute la 100 000 locuitori.

În context, autoritățile reiterează obligativitatea portului măştilor de protecţie în toate spaţiile publice închise, inclusiv, în transportul public şi la staţiile de aşteptare, în cadrul tuturor evenimentelor publice din spații deschise cu aglomerații umane, în cadrul întrunirilor cu caracter unic, al adunărilor în masă, inclusiv cu respectarea distanței fizice de minim un metru. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share