Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță despre confirmarea prezenței virusului Pestei porcine africane (PPA) în probele recoltate de la porcii domestici din două gospodărie nonprofesionale din localitatea Popeștii de Sus, r-ul Drochia și satul Cimișeni, r-ul Criuleni.
“Imediat, după notificarea rezultatelor de laborator, Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor din cadrul ANSA a demarat acțiunile stabilite pentru combaterea și eradicarea focarului, solicitând convocarea, în regim de urgență, a Comisiilor pentru Situații Excepționale Drochia și Criuleni, care vor elabora și aproba un set de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar (conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1368/2016 cu privire la aprobarea unor norme sanitar-veterinare, Hotărârii Guvernului nr. 1374/2016 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind stabilirea măsurilor generale de combatere a unor boli la animale și măsurilor specifice referitoare la boala veziculoasă a porcului și ale Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 1 din 21.09.2018 cu privire la măsurile de profilaxie, combatere și eradicare a pestei porcine africane).
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a demarat procedurile de notificare a structurilor abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizației Mondiale a Sănătății Animalelor, precum și a altor parteneri externi, despre apariția focarului de PPA pe teritoriul Republicii Moldova.
Menționăm că, de la începutul anului 2025, au fost înregistrate 14 focare de PPA la porci din exploatații nonprofesionale din raioanele Criuleni, Dondușeni, Șoldănești și Drochia ( r. Drochii fiind cel mai afectat).
În acest context, conform cerințelor veterinare, a fost restricționată mișcarea porcilor din exploatațiile nonprofesionale din raioanele Drochia, Edineț, Dondușeni, Ocnița, Florești, Soroca, Șoldănești, Chișinău, Criuleni și Anenii Noi către abatoare, puncte de sacrificare, târguri de animale, precum și plasarea pe piață a produselor și subproduselor parvenite de la acestea.
Astfel, atenționăm administratorii de piețe agroalimentare să verifice actele de însoțire a cărnii și să se asigure că nu este pusă în comercializare carne de proveniență dubioasă, fără acte de însoțire (certificat veterinar emis oficial de medicul veterinar oficial din abator).
La fel, încurajăm Administrațiile Publice Locale să depună mai mult efort pentru combaterea comerțului stradal ilicit, deoarece produsele comercializate în aceste spații adesea au o proveniență dubioasă și pot pune în pericol sănătatea consumatorilor, precum și declanșarea focarelor de boli.
Transportatorii de animale sau carne să se asigure că pe durata transportării posedă actele necesare și, îndeosebi, formularul de mișcare pentru animale sau certificatul sanitar-veterinar în cazul cărnii, deoarece urmează a fi efectuate razii de către organele competente pe mai multe trasee în proximitatea piețelor agro-alimentare sau alte locații cu risc.
Solicităm cetățenilor să nu procure produse alimentare din locuri neautorizate, în special produse alimentare din carne de porc din țările vecine, în scopul aducerii acestora în Republica Moldova – vor fi confiscate și distruse din motivul riscului pe care îl reprezintă.
ANSA reamintește că identificarea și înregistrarea animalelor din exploatații neprofesionale este gratuită și solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți.
La fel, solicităm proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrana acestora cereale proaspăt recoltate sau resturi culinare și să respecte cu strictețe cerințele minime de biosecuritate.
Reamintim că, pentru animalele afectate de boli (Pesta porcină africană, Gripa aviară, Rabie etc), proprietarii de exploatații neprofesionale și de ferme comerciale primesc despăgubiri din partea statului. Prin urmare, îi încurajăm să notifice cazurile de îmbolnăviri.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor este dispusă să acorde recompense persoanelor care au notificat despre depistarea unor cadavre de mistreți și despre locul amplasării acestora, în mărime de 50 euro pentru fiecare cadavru notificat.
ATENȚIE! Persoanele care practică activități ilicite, de creștere sau sacrificare de animale, să-și legalizeze activitatea. In continuare vor fi aplicate mai multe pârghii de identificare a acestora și de sancționare conform prevederilor legale”, mai scrie în comunicatul instituției.