Social

Situație fără precedent la Consulatul României de la Bălți: Funcţionarii ignoră dosarele cu cereri de viză de studii

Pinterest LinkedIn Tumblr

Zeci de tineri din Republica Moldova care studiază la facultăţile de stat din România sunt blocaţi de incompetenţa şi dispreţul personalului consular din municipiul Bălţi (Republica Moldova), care nu le eliberează vize de studiu. Ba mai mult, funcţionarii vorbesc doar limba rusă în Consulatul României, se arată într-un articol postat pe blogurile Adevărul.

Mai mulţi studenţi de peste Prut s-au plâns că după vacanţa de iarnă nu se pot întoarce la cursuri în România din cauza autorităţilor române de la Consulatul General al României în Bălţi. Funcţionarii ignoră dosarele cu cereri de viză de studii, fără să ofere nicio indicaţie privind durata îndeplinirii acestor formalităţi. Studenţii sunt amânaţi și obligați să aștepte în condiţiile în care după vacanţa de iarnă urmează sesiunea de examene.

Conform legii actuale, cetăţenii R. Moldova pot sta pe teritoriul României timp de 90 de zile fără a avea nevoie de viză, după care pot reveni numai după alte 90 de zile petrecute în afara României. Cum studiile universitare se întind pe mai mult de trei luni, studenţii de peste Prut sunt îndrumaţi să obţină de la Inspectoratul General pentru Imigrări viza de lungă şedere pentru studii care să acopere durata facultăţii. Această viză se obţine prin misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din străinătate.

Constantin Codreanu, deputat în Parlamentul României, a avut o reacție în acest sens, postând un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Am avut o discuție cu E.S. domnul Petrișor Dumitrescu, consul general al României la Bălți. Domnia sa a infirmat cele expuse în articol de Mihai Dumitru și m-a asigurat că nu există un blocaj legat de eliberarea vizelor. Am verificat chiar câteva cazuri individuale semnalate în grupul “Admitere România”. În prezent, în sistem, mai sunt doar 20 de dosare în proces de soluționare”, a scris acesta.

Deputatul a mai menționat că legat de angajații pe plan local ai Consulatului care ar vorbi limba rusă și de solicitarea acestora ca și cetățenii să vorbească limba rusă, ar fi o afirmație falsă.

Cel mai probabil, e vorba de intermediarii care căpușează activitatea Consulatului”, a specificat Codreanu.

Citește și: VIDEO // Opinie: PPDA ar putea scufunda PAS dacă ultimii le vor neglija interesele

loading...

Comments are closed.