Actualitate

Situație încordată în relațiile cu Tiraspolul: Reuniunea copreședinților CUC nu a avut loc

Pinterest LinkedIn Tumblr

Conducătorul delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control a lansat invitația de a organiza o reuniune de lucru la nivelul copreședinților Comisiei cu participarea reprezentanților Ucrainei și Misiunii OSCE în Moldova.

Potrivit celor agreate în prealabil, reuniunea urma să aibă loc la 7 mai la sediul din Chișinău a Misiunii OSCE având pe agendă aspecte actuale de funcționare a mecanismului de pacificare în contextul instituirii stării de urgență în localitățile din Zona de Securitate. Însă, în ajunul convocării acesteia, partea transnistreană a refuzat să se prezinte, motiv pentru care ședința nu a avut loc.

Notăm că ultima întrunire de lucru a membrilor Comisiei Unificate de Control în format larg a avut loc la 12 martie curent în orașul Bender. După declararea stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova și aplicarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției cu COVID-19, Comisia Unificată de Control și-a sistat temporar ședințele în orașul Bender și a activat în regim de lucru la distanță. A fost menținută comunicarea permanentă între toate componentele operațiunii de pacificare, inclusiv la nivelul Comandamentului Militar Întrunit și observatorilor militari.

În momentele dificile ale luptei cu pandemia, Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control este alături de populația din localitățile Zonei de Securitate și împărtășește îngrijorările cetățenilor cu privire la măsurile excesive și abuzive ale Tiraspolului.

Delegația Republicii Moldova consideră că organizarea reuniunii menționate era necesară, pentru identificarea soluțiilor la multiplele probleme care s-au acumulat în Zona de Securitate ca urmare a fortificării infrastructurii ,,posturilor de control” ilegale sub pretextul măsurilor antiepidemice. În legătură cu acțiunile unilaterale ale exponenților de la Tiraspol, situația în Zona de Securitate s-a tensionat constant în ultima perioadă, fiind afectat dreptul locuitorilor la libera circulație, dar și activitatea observatorilor militari, prin blocarea misiunii acestora de monitorizare a situației și de documentare a încălcărilor admise.

Delegația Republicii Moldova constată cu regret că partea transnistreană sfidează actele de bază ale mecanismului de pacificare instituit prin Acordul privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992. Tiraspolul nu a acceptat apelul Delegației Republicii Moldova din 1 aprilie curent și nu doar că nu a dispus măsuri imediate în vederea deblocării activității observatorilor militari și eliminării necondiționate a barierelor instalate neautorizat și abuziv, ci a continuat să le consolideze.

Delegația Republicii Moldova mizează pe eforturile conjugate ale celorlalte componente ale Comisiei Unificate de Control – Delegația Federației Ruse, reprezentanții Ucrainei și Misiunii OSCE – în vederea determinării Tiraspolului de a lichida încălcările fixate în Zona de Securitate, dar și în vederea restabilirii mecanismelor eficiente de conlucrare a Forțelor Mixte de Pacificare, în strictă conformitate cu documentele-cadru ale misiunii de menţinere a păcii de pe râul Nistru.

loading...

Comments are closed.