Smartphone-ul la copii, comparat cu un gram de cocaină: ce spun experții

dependenta de telefoane mobile, cocaina, drog, droguri

Dependența de smartphone-uri a copiilor este un viciu care nu face decât să se acutizeze odată cu trecerea anilor, iar un număr mare de psihologi au comparat-o cu un drog, informează playtech.ro.

Accesul la tehnologie a influențat radical lumea în care trăim. Schimbări din ce în ce mai importante legate de modul în care vedem lumea sunt datorate smartphone-urilor, tabletelor și celorlalte gadgeturi smart care au devenit indispensabile. Există multe avantaje în a fi conectat, iar acesta este și unul dintre motivele pentru care nu ne mai putem opri.

Accesul la smartphone de mic are însă un detriment major asupra educației, dezvoltatării emoționale și psihicului unui copil. Un terapeut specializat în dependență a comparat accesul la smartphone al unui copil cu ”oferirea unui gram de cocaină”. Practic, îi cultivi un viciu de care nu se va mai putea desprinde prea curând.

Mandy Saligari are o lungă experiență în domeniul psihologiei și manifestărilor de dependență date de droguri. În ultimii ani, s-a axat însă mai mult pe viciul gadgeturilor. Într-o conferință educațională de la Londra, din cadrul clinicii de dezintoxicare Harley Street, a explicat că Snapchat sau Instagram pot fi la fel de periculoase pentru adolescenți precum droguri sau alcool. Ca urmare, ar trebui tratate și reglementate ca atare.

Din păcate, în opinia lui Saligari, un număr de părinți neglijează factorul vicios din spatele timpului petrecut cu ochii în ecran de către tineri. ”Întotdeauna le spun oamenilor, când îi dai copilului tău o tabletă sau un telefon, le dai de fapt o sticlă de vin sau un gram de cocaină.”, a menționat psihologul. ”Chiar îi vei lăsa să le consume pe toate în spatele ușilor închise? De ce acordăm atât de puțină atenție acestor lucruri, comparativ cu droguri și alcool, când activează aceleași centre din creier?”, avertizează Mandy Saligari.

Deși afirmațiile expetului în dependență ar putea părea exagerate la prima vedere, există deja clinici de dezintoxicare pentru dependența smartphone și rețele sociale la care au ajuns tineri între 12 și 15 ani. Până și ei știu că au o problemă. Un sondaj din Marea Britanie a scos la iveală faptul că o treime dintre adolescenți este de părere că nu poate crea un echilibru între timpul petrecut cu ochii în ecran și alte activități.

 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share