Politic

Soarta asasinilor lui Plahotniuc a fost decisă! Pedeapsa de 20 de ani a fost aplicată organizatorului tentativei de omor

Pinterest LinkedIn Tumblr

Cei șase inculpaţi că au pus la cale tentativa de asasinat al liderului democrat Vlad Plahotniuc și-au aflat pedepsele. S-a întâmplat la miezul nopţii de 2 spre 3 aprilie 2018, după aproape şase ore de deliberări.

Vicepreședintele IFAVIS Valerii Zabolotnîi, acuzat că a organizat tentativa, a fost condamnat la 20 de ani închisoare. Ceilalți cinci inculpați au fost condamnați la închisoare de la trei la 11 ani. Potrivit Newsmaker, toți cei șase inculpați nu şi-au recunoscut vina, iar unii au declarat că totul a fost o înscenare. Procurorii spun că inculpaţii şi-au meritat pedeapsa. „Probele administrate de organul de urmăririi penale sunt de ajuns pentru a fi condamnate aceste persoane la o pedeapsă conform legii, respectiv urmează să ne decidem referitor la contestare”, a spus procurorul PCCOCS, Tatiana Vidraşco, citată de Publika, transmite Publika.

Avocații acestora, însă, susţin că au destule motive pentru a contesta decizia instanţei. „Temei pentru a depune un apel în instanța de apel considerăm că sunt suficiente. Ceea ce ține de temeinicirea condamnării, adica pe al doilea articol, eu cred că aici evident că s-a exagerat și s-au ignorat prevederile legale din legislația națională”, a declarat avocatul inculpaţilor.

Amintim că procurorii au solicitat o pedeapsă mai dură pentru cei şase: între 11 şi 24 de ani. Un alt figurant în acelaşi dosar Iurie Parhomenco a fost condamnat anterior la cinci ani și patru luni de închisoare. El şi-a aflat mai devreme sentința, pentru ca și-a recunoscut vina integral.

În total, şapte indivizi, învinuiţi de tentativă de omor asupra liderului PDM, Vlad Plahotniuc, au ajuns pe banca acuzaţilor, la sfârşitul lunii octombrie 2017. Ancheta a stabilit că indivizii au acţionat la comanda autorității criminale Grigore Caramalac, zis Bulgaru, învinuit în acelaşi dosar şi dat în căutare internaţională. Acesta însă neagă acuzaţiile susţinând că tot procesul este o clovnerie, iar cei condamnaţi suferă din cauza prieteniei cu
el.

Acum un an, pe 7 aprilie 2017, Ministerul de Interne de la Kiev a anunțat că forțele de ordine ucrainene ar fi contracarat o tentativă de asasinat la comandă a fostului vice-președinte al Parlamentului de la Chișinău, Vladimir Plahotniuc.

loading...

Comments are closed.