Alte știri

ȘOCANT! 23 de copii dintr-o tabără de odihnă au fost toxinfectați alimentar

Pinterest LinkedIn Tumblr

23 de copii din tabără de odihnă „Dumbrava” amplasat în satul Talmaza, raionul Ștefan Vodă, au fost internați la 4 august în secţia de boli infecţioase de la spitalul din localitate cu simptome de infecţie alimentară acută. 12 dintre ei sunt trataţi ambulator, iar 15 spitalizaţi. Despre acest caz a anunțat astăzi reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentară (ANSA).

Potrivit unui comunicat al ANSA, la 5 august curent, șeful adjunct al Subdiviziunii Teritoriale pentru Siguranţa Alimentelor Ştefan Vodă, Ştefan Titarenco a fost informat telefonic de către Şeful Centrului de Sănătate Publică a raionului Ştefan Vodă despre internarea copiilor în spital.

Imediat a fost creat grup de lucru pentru investigarea cazului apariţiei toxiinfecţiei alimentare. Grupul de lucru în componenţa: şefului adjunct STSA –  Ştefan Titarenco, inspectorului principal din secţia siguranţa alimentelor – Alexandru Roşca, şi a şefului de laborator – Galina Prutean, s-a deplasat la faţa locului.

În urma investigaţiilor întreprinse s-a constatat că prepararea produselor alimentare se face de către SRL „Prăjitura magică” – câştigători de licitaţie. Tot personalul implicat la prepararea bucatelor are studii în domeniu, toţi au trecut controlul medical. Produsele alimentare sunt însoţite de acte ce confirmă proveniență şi calitatea lor, cu respectarea condiţiilor termice de păstrare. Blocul alimentar al taberei este renovat şi se află în stare bună. Produse alimentare se păstrează în depozit cu secţii pentru categorii de produse diverse (depozit pentru legume, produse lactate, produse din carne, pentru fructe ş.a.). De asemenea, în blocul alimentar este respectat fluxul tehnologic, asigurat cu secţii pentru produse din carne, lapte, legume, secţia fierbinte, spălătoria. Încălcări de ordin sanitar şi tehnologic nu au fost depistate.

Inspectorii au prelevat probe de produse alimentare din care au fost preparate bucate şi probe de sanitaţie.

Toate probele au fost transportate în IP CRDV Chişinău pentru investigaţii necesare.

Ancheta epidemiologică continuă. Despre rezultatele ei şi măsurile întreprinse vă vom informa suplimentar.

Conform informaţiilor medicilor, parvenită azi dimineaţă, la ora 8.00, starea copiilor este satisfăcătoare, ei urmează a fi externaţi.

loading...

Comments are closed.