Șoferii care provocă la beție accidente soldate cu urmări grave vor rămâne fără mașină

Șoferii care provocă la beție accidente soldate cu urmări grave vor rămâne fără mașină, aceasta urmând a fi confiscată. Și vitezomanii vor primi sancțiuni mai dure și vor rămâne fără permis de conducere. Sunt propuneri ale Inspectoratului General al Poliției, discutate în cadrul unor consultări publice, transmite IPN.

Viorel Cernăuțeanu, șeful Direcției juridice a IGP, a declarat că , pe parcursul anului 2020, au fost depistați 5 851 de șoferi în stare de ebrietate. La beție au fost provocate 312 accidente rutiere, în care au murit 22 de oameni, iar 179 s-au ales cu traumatisme. Poliția propune sancțiuni mai aspre, inclusiv confiscarea mașinii, în cazul în care șoferul beat provoacă un accident grav, soldat cu vătămare gravă a integrității corporale, a sănătății sau cu decesul unei persoane.

De asemenea, vor fi trase la răspundere penală persoanele care au predat cu bună știință conducerea mijlocului de transport unei persoane care nu deține permis de conducere sau care este privată de dreptul de a conduce și care provoacă accident grav. Se propune instituirea mecanismului de tragere la răspundere a proprietarului mijlocului de transport dacă acesta refuză sau se eschivează să comunice poliției identitatea persoanei căreia i-a fost încredințată conducerea mașinii care a fost implicată în comiterea unei contravenții rutiere sau dacă prezintă date eronate.

La răspundere penală vor fi trase și persoanele care părăsesc locul accidentului, chiar și în cazul în care au cauzat din imprudență o vătămare medie a integrității corporale sau a sănătății. Anul trecut, în 76 de cazuri șoferii au părăsit locul accidentului. În aceste accidente 23 de persoane au decedat și 65 au fost traumatizate.

Modificările propuse țin și de mecanismul punctelor e penalizare. În cazul în care vor fi acumulate 15 puncte de penalizare, dreptul de a conduce va fi suspendat pe un termen de 30 de zile, Acumularea a 15 puncte de penalizare în următoarele șase luni de la data expirării ultimei suspendări se va solda cu o nouă suspendare, deja pentru 60 de zile. Iar dacă acumulează din nou cel puțin 15 puncte în următoarele 12 luni de la data expirării suspendării repetate, permisul va fi suspendat deja pentru 180 de zile.

De asemenea, se propune instituirea suspendării dreptului special de a conduce în cazul depășirii limitei de viteză. Astfel, depășirea limitei de vitează de la 40 la 60 km/oră se va sancționa cu amendă de la 30 la 36 de unități convenționale, cinci puncte de penalizare și cu suspendarea dreptului special de a conduce pe un termen de la 30 la 45 de zile. În cazul depășirii limitei de la 60 la 80 km/oră, sancțiunea va fi amendă de la 45 la 50 de unități convenționale, șase puncte de penalizare și suspendarea dreptului special de a conduce pe un termen de la 60 la 75 de zile. Din cauza vitezei excesive, de la începutul anului s-au produs 742 de accidente (614 în 2020), soldate ci o sută de decese și 849 de răniți.

Poliția propune că și ciclomotoarele, trotinetele electrice să fie atribuite la categoria mijloacelor de transport, iar ca urmare persoanele care comit încălcări rutiere cu ele să fie trase la răspundere. O altă propunere se referă la înăsprirea sancțiunilor pentru consumul băuturilor alcoolice în locuri publice și pentru apariția în locuri publice în stare de beție.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share