Social

Soiul de struguri „Moldova” împlineşte 39 de ani

Pinterest LinkedIn Tumblr

În acest an se împlinesc 39 de ani de la prima documentare a soiului de struguri Moldova. Este unul dintre cele mai cunoscute și mai apreciate soiuri din țara noastră, însă puțini cunosc cum anume a fost creat, scrie prime.md.

Lui Gheoghe Savin din copilărie i-a plăcut să învețe în grădină, sub doi butuci de struguri unde și a urmărit evoluția butașilor de viță de vie. A făcut Facultatea de Viticultură și Vinificație la Universitatea Agronomică, după care a făcut doctorantura la Institutul Național al Viei și Vinului. Şeful lui de pe atunci, Mihail Juraveli l-a întâmpinat un pic sceptic. De 51 de ani a rămas fidel institutului și anume aici, în procesul lucrării cu Mihail Juraveli, a evidenţiat soiul de struguri binecunoscut – „Moldova”.

„Moldova” este primul soi rezistent pe timp de iarnă și la patogeni. În urma finanțării din partea statului, în anii 80, acest soi s-a sădit pe 14 mii de hectare în toate zonele țării. Cercetătorul spune că a întilnit soiuri create la Institutul din Moldova chiar și în Africa de Sud.

Domnul Savin este cetățean de onoare a comunei în care s-a născut. Iar strugurele Negru de Grozești, este  printat pe drapelul satului. Cercetătorul mai spune că pot fi desoperite multe alte soiuri de aur pentru țara noastră însă e nevoie de minți luminate, tineri cărora să le transmită cunoștințele sale.

loading...

Write A Comment