Social

Soiul de struguri „Moldova” împlineşte 39 de ani

Pinterest LinkedIn Tumblr

În acest an se împlinesc 39 de ani de la prima documentare a soiului de struguri Moldova. Este unul dintre cele mai cunoscute și mai apreciate soiuri din țara noastră, însă puțini cunosc cum anume a fost creat, scrie prime.md.

Lui Gheoghe Savin din copilărie i-a plăcut să învețe în grădină, sub doi butuci de struguri unde și a urmărit evoluția butașilor de viță de vie. A făcut Facultatea de Viticultură și Vinificație la Universitatea Agronomică, după care a făcut doctorantura la Institutul Național al Viei și Vinului. Şeful lui de pe atunci, Mihail Juraveli l-a întâmpinat un pic sceptic. De 51 de ani a rămas fidel institutului și anume aici, în procesul lucrării cu Mihail Juraveli, a evidenţiat soiul de struguri binecunoscut – „Moldova”.

„Moldova” este primul soi rezistent pe timp de iarnă și la patogeni. În urma finanțării din partea statului, în anii 80, acest soi s-a sădit pe 14 mii de hectare în toate zonele țării. Cercetătorul spune că a întilnit soiuri create la Institutul din Moldova chiar și în Africa de Sud.

Domnul Savin este cetățean de onoare a comunei în care s-a născut. Iar strugurele Negru de Grozești, este  printat pe drapelul satului. Cercetătorul mai spune că pot fi desoperite multe alte soiuri de aur pentru țara noastră însă e nevoie de minți luminate, tineri cărora să le transmită cunoștințele sale.

Comentați știrea

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook - Telegraph Moldova   
loading...

Write A Comment