Social

SONDAJ // Care este impactul epidemiei de COVID-19 asupra revenirii în țară a moldovenilor

Pinterest LinkedIn Tumblr

Un sondaj realizat de IDIS „Viitorul”, în colaborare cu CBS-AXA, arată cum s-a manifestat fenomenul migrației moldovenilor în perioada lunii martie, în contextul epidemiei de coronavirus, relatează Telegraph.md

Dintre participanții la sondaj, 65% au afirmat că au un membru al familiei sau o rudă apropiată peste hotarele țării. În opinia rudelor, 85% dintre cei plecați nu planifică să revină în următoarele 3 luni, pe când circa 13% ar putea reveni.

La întrebarea dacă respondentul sau cineva din familia sa s-a întors de peste hotare în luna martie, 7,6% dintre participanții la sondaj au răspuns afirmativ.

Dintre cei care au revenit, majoritatea au fost plecați pentru o perioadă de câteva săptămâni sau luni, iar 12% s-au aflat peste hotare timp de un an sau mai mult.

Motivul pentru care s-au întors în țară a fost pierderea locului de muncă în 17% dintre cazuri. De asemenea, 18% dintre cei care s-au întors cred că este posibil să îl piardă în viitorul apropiat. Circa 13% dintre persoanele revenite susțin că au un loc de muncă stabil și sigur, astfel că se vor întoarce curând peste hotare, iar 40% au declarat că nu au fost pentru a lucra.

Dintre persoanele care s-au aflat mai mult de un an peste hotare, nimeni nu a declarat pierderea locului de muncă, deși circa o treime bănuiesc că acest lucru s-ar putea întâmpla în viitor.

Sondajul a fost realizat în perioada 21 martie – 12 aprilie, pe un eșantion de 1104 persoane.

Citește și: SONDAJ // Cum a influențat epidemia de COVID-19 activitatea și veniturile moldovenilor

 

loading...

Comments are closed.