Politică

Sondaj iData: PACE ar acumula mai multe voturi decât PD și PUN, iar Cavcaliuc politician mai de încredere decât Filat și Candu

Pinterest LinkedIn Tumblr

Deși sunt absolut noi în politica din Republica Moldova, echipa PACE a reușit deja să-și câștige încrederea unei părți de votanți în doar câteva luni, depășind în sondaje partide care odinioară dețineau puterea absolută a procesului de guvernare din Republica Moldova cum sunt PLDM și PD, scrie Paranteze.com

Fostul șef adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, lider al Partidului Acasă Construim Europa (PACE), în doar câteva luni de la implicarea în politică, conform unui sondaj prezentat astăzi de iData, i-a depășit la capitolul încredere pe politicieni ca Andrian Candu, fostul Președinte al Parlamentului sau chiar pe Vlad Filat, fostul Premier al Republicii Moldova. Doar 0,1 % îl desparte pe liderul PACE de fostul primar al capitalei Dorin Chirtoacă sau 0,2% mai puțin decât actualul lider al Partidului Democrat, Pavel Filip.

Nici echipa PACE la general nu rămâne în urmă. Conform aceluiași sondaj, efectuat pe un eșantion de 1043 de cetățeni din Republica Moldova, în cazul dacă alegerile parlamentare anticipate ar fi organizate duminica viitoare, 0,7% ar vota pentru PACE, partidul fondat în această vară fiind constituit de oameni absolut noi în echipă care nu au mai avut anterior tangențe cu politica sau alte partide.

Acest procent plasează echipa PACE în primele 6 partide, pe același loc cu PLDM-ul fondat acum 13 ani, timp în care au participat și la guvernare fiind un partid parlamentar până în februarie 2019.

PACE depășeșt surprinzător partide ca PUN, condus de deputatul Octavian Țîcu, sau PDM-ul lui Pavel Filip și chiar Mișcarea Unirea constituită din câteva partide Unioniste printre care și PL-ul condus de Dorin Chirtoacă.

Totuși în Parlament ar accede doar 4 partide politice: PSRM, PAS, PP „ȘOR” și PN.

Cu o așa ascensiune în sondaje, PACE ar putea înregistra succesul partidului AUR din România, care într-o perioadă foarte scurtă a reușit să obțină suportul a peste 9% la alegerile parlamentare din 6 decembrie curent, formațiunea AUR devenit partid parlamentar în Senatul și Camera Deputaților a României.

Paranteze menționează că potrivit unui comunicat al PACE de acum câteva luni, formațiunea a fost constituită din „personalități din diferite domenii, dar care nu au mai fost în politică niciodată. Echipa este formată din profesioniști din domeniile medicină, sport, business, sfera cercetării, artă, personalități notorii din diasporă, cunoscuți conducători de instituții publice etc.”

loading...

Comments are closed.