Sondaj iData: Vlad Plahotniuc a făcut un pas mare în fața Maiei Sandu la capitolul încrederea cetățenilor

alegeri 2019, alegeri parlamentare, alegeri moldova, alegeri 24 februarie, alegeri pe sistem mixt, circumscriptii electorale, candidati independenti, parlamentarele 2019, alegeri libere, alegeri corecte,vlad plahotniuc, maia sandu, sondaje de opinie, plahotniuc incredere moldoveni, maia sandu incredere, sondaje acum, blocul acum sondaje, idata sondaj, compania date inteligente, companii sociologice

În cadrul unei conferințe de presă, compania sociologică iData – Date Inteligente a publicat un sondaj sociologic, care a reieșit din datele colectate în perioada 6-13 februarie. Printre cele mai importante observații, datele oferite de iData, denotă o creștere a nivelului de încredere în liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc.

Astfel, moldovenii au fost întrebați în cine au cea mai mare încredere din politicienii moldoveni. Astfel, făcând o comparație față de sondajul aceleiași companii prezentat în luna ianuarie, vedem o creștere în dreptul lui Igor Dodon (de la 23.6% în luna ianuarie, la 24% în luna februarie.) O creștere de aproape 1% o putem observa în dreptul lui Vlad Plahotniuc, liderul PDM a fost nominalizat în luna ianuarie de 9.4%, iar în luna februarie de 10.4%.

Lucrurile s-au schimbat dramatic în cazul Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase. Încrederea oamenilor în cei doi opoziționari a scăzut cu câteva procente. Astfel, dacă în luna ianuarie în Maia Sandu aveau încredere 10.4% din moldoveni, în luna februarie, aceasta abia depășește cifra de 6%. Astfel, Maia Sandu are 6.7%, scăderea nivelului de încredere a lui Andrei Năstase nu este la fel de dramatică, însă acesta la fel are acum 6.1%, ceea ce înseamnă că cei doi lideri aproape că s-au egalat la nivel de încredere din partea moldovenilor.

Un alt tabel curios este cel cu privire la preferințele de vot a moldovenilor. Astfel, în momentul de față, 29.9% din moldoveni și-ar da votul pentru PSRM (față de 32% în luna ianuarie), pentru ACUM ar vota 15.7%, deși cu doar o lună în urmă procentul acestora era de 20, în dreptul blocului compus din PAS și DA avem o scădere de aproape 5%, lucru care ar trebui să panicheze pe candidații ACUM. Partidul Democrat ar fi fost votat de 15.5%, față de 16.1% în luna ianuarie. Putem spune cu certitudine că PDM și blocul ACUM, compus din două partide ar acumula un scor similar.

Celelalte partide politice ar fi înafara pragului electoral. Totuși există posibilitatea ca Partidul Șor să acceadă în Parlament dacă din numărul destul de mare de indeciși, mulți în cele din urmă o să decidă să nu se prezinte la vot.

Al treilea tabel interesant, cu privire la preferințele de vot în circumscripțiile uninominale, arată din nou rezultate aproape identice pentru blocul ACUM și PDM. Pe prima poziție, din nou se situiază candidații PSRM, aceștia ar fi fost votați de 28.2% din alegători pe circumscripțiile uninominale. Pe locul doi, cu 15.5%, cei din blocul ACUM, cu 14.7% sunt candidații din PDM, iar candidații pe circumscripțiile uninominale din Partidul Șor ar fi votați doar de 3.1%. De notat că 2.6% au ales să nominalizeze un candidat independent.

Totuși, aceiași oameni, fiind întrebați cine cred ei că va câștiga circumscriăția electorală din care fac parte, au răspuns un pic diferit. 27.8% consideră că va ieși învingător pe circumscripția lor candidații din PSRM. Pe locul al doilea, candidații PDM, care au fost nominalizați de către 18.2% din persoanele intervievate. Candidații blocului ACUM vor câștiga în opinia a 14.9%, iar cei din Partidul Șor în opinia a 4.7%. Cei independenți vor câștiga după părerea a 1.2% din alegători.

Total
0
Shares
Total
0
Share