Ilan Șor s-a întâlnit cu fermierii din Orhei, Comrat și Taraclia, denunțând politica Guvernului PAS: ”Fermierii moldoveni, abandonați de autorități!”

Liderul Partidului “ȘOR”, Ilan Șor, a susținut o întâlnire online cu fermierii din Orhei, Comrat și Taraclia. Politicianul a subliniat faptul că Republica Moldova este în mare măsură o țară agrară, unde aproape fiecare al doilea cetățean se ocupă direct sau indirect de agricultură, dar, din păcate, acest sector se află în declin din cauza altor priorități ale actualului guvern.

“Statul s-a îndepărtat de fermieri, în special în ultimii ani, când autoritățile de la Chișinău acordă mai multă atenție și grijă producătorilor străini, inclusiv celor agricoli, decât fermierilor proprii. Avem o situație absurdă și anormală în care rafturile magazinelor dintr-o țară agrară sunt pline cu fructe și legume importate, în timp ce cele moldovenești se strică în livezi și câmpuri. Regimul Sandu-PAS a abrogat legea care obliga rețelele de comerț să expună cel puțin 50% produse agricole moldovenești pe rafturi. Mai mult, regimul Sandu-PAS demonstrează că fermierii ucraineni beneficiază de un sprijin mult mai mare decât cei moldoveni. Și aceasta în ciuda faptului că Uniunea Europeană a luat măsuri de protecție împotriva produselor ucrainene, iar noi, o țară agrară, ne întoarcem spatele propriilor producători”, a declarat Ilan Șor în mesajul său video.

Politicianul a subliniat că acțiunile guvernului actual PAS duc la distrugerea producătorilor locali, creând o mulțime de probleme și ignorând crearea mecanismelor de susținere a acestora. Piața rusă, care era strategică pentru produsele agricole moldovenești, ne este închisă din cauza acțiunilor criminale ale regimului de la Chișinău, iar deschiderea așa-numitelor “piețe importante” în Suedia, Emiratele Arabe Unite și Marea Britanie pentru produsele agricole moldovenești este doar o poveste pentru titluri frumoase ale promisiunilor guvernamentale.

“Experiența bine-cunoscută producătorilor moldoveni arată că exportul către alte piețe, inclusiv UE, este un mit, deoarece fructele și legumele moldovenești nu sunt necesare Europei. Ei au propriile lor în exces și nu vor renunța la produsele locale în favoarea celor din Moldova. Și acest lucru este absolut normal pentru adevărații stataliști”, a continuat Ilan Șor.

El a amintit și că prețul motorinei a crescut de două-trei ori în perioada guvernării Maiei Sandu și a PAS-ului. Îngrășămintele și pesticidele, piesele de schimb și întreaga echipament agricol au devenit mai scumpe. Potrivit estimărilor experților, în acest an, fermierii moldoveni vor înregistra pierderi de aproximativ 2 miliarde de lei.

“Maia Sandu și PAS-ul au promis înainte de a veni la putere că vor oferi mai mult sprijin fermierilor. Unde sunt banii promiși? Guvernul încă datorează fermierilor pentru anul trecut și continuă să-i hrănească cu promisiuni că în curând totul va fi mai bine. Doar promisiuni goale. Eu și echipa Partidului “ȘOR” am oferit sprijin unor fermieri pentru a le permite să exporte produse agricole pe piața Federației Ruse. Această oportunitate i-a ajutat să evite falimentul în trecut sau în acest an”, a declarat politicianul.

Trebuie menționat că Ilan Șor nu s-a limitat doar la criticarea guvernului actual, ci a propus și un set de măsuri legislative și organizaționale care ar permite consolidarea eforturilor și susținerea agricultorilor din țară. Fostul ministru al Economiei, Octavian Calmîc, care a participat la întâlniri, a promis că în cel mai scurt timp va structura problemele și dorințele exprimate de agricultori și că în începutul lunii iulie va veni cu propuneri concrete pentru rezolvarea problemelor producătorilor agricoli.

Total
0
Shares
Total
0
Share