Alte știri

SpaceX și NASA lansează astăzi o nouă misiune istorică în spațiu

Pinterest LinkedIn Tumblr

Patru astronauţi urmează să fie lansaţi sâmbătă către Staţia Spaţială Internaţională(ISS) la bordul unei capsule Crew Dragon. Este o nouă misiune istorică născută din colaborarea NASA cu SpaceX, compania fondată de Elon Musk.

astronauti la capsula crew dragon
Astronauții verifică capsula Crew Dragon a SpaceX care îi va duce la Stația Spațială Internațională Foto: Profimedia

La 2 august, capsula Crew Dragon, la bordul căreia s-au aflat astronauţii NASA Bob Behnken şi Doug Hurley, a amerizat în Golful Mexic, finalizând cu succes istoricul zbor Demo-2 spre ISS.

Lansarea misiunii Demo-2, la 30 mai, a reprezentat primul zbor orbital lansat de pe teritoriu american de la sfârşitul programului navetelor spaţiale americane, în 2011, și a fost, totodată, prima acțiune în spațiu pentru care NASA a recurs la serviciile unei companii private.

echipaj crew-1
Astronauții misiunii Crew-1: Shannon Walker (specialist), Victor Glover (pilot), Michael Hopkins (comandant) și Soichi Noguchi (specialist) Foto: Profimedia

Acum, astronauţii NASA Michael Hopkins, Victor Glover şi Shannon Walker, împreună cuSoichi Noguchi de la Agenţia Spaţială de Explorare Aerospaţială Japoneză (JAXA), vor fi lansaţi cu racheta Falcon 9 a SpaceX şi transportați în capsula Crew Dragon în prima misiune de rotaţie a echipajului de pe ISS din cadrul programului de echipaj comercial al NASA, scrie Agerpres.

LIVE. O misiune în premieră

Lansarea este programată pentru sâmbătă, la ora 19:49 EST (duminică, 2:49 ora României), la Complexul de Lansare 39A de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida.

Lansarea va putea fi urmărită în direct pe canalele de YouTube ale NASA și SpaceX.

Echipajul va rămâne pe ISS timp de aproximativ şase luni, potrivit NASA.

Lansarea fusese iniţial programată în luna octombrie, dar a fost amânată după ce NASA a spus că trebuie făcute niște controale suplimentare asupra rachetei.

Cine sunt cei patru astronauți

Astronautul japonez Soichi Noguchi a declarat că speră că această misiune le va da oamenilor încredere într-un „nou viitor”, în contextul dificil al pandemiei de coronavirus. Recunoscând că este emoţionat, dar şi entuziasmat de lansarea la bordul capsulei Crew Dragon cu o rachetă SpaceX Falcon 9, japonezul în vârstă de 55 de ani a mărturisit: „Există riscuri şi o teamă de eşec când ai în faţă o provocare, dar cred că beneficiile depăşesc cu mult acea frică”.

astronautii din misiunea Crew-1
Astronauții din misiunea Crew-1 a NASA și SpaceX: Soichi Noguchi (stânga), Michael Hopkins (comandantul); Shannon Walker, Victor Glover, pilot. Foto: Profimedia

Japonezul Noguchi a mai zburat la bordul navei spaţiale Discovery în 2005 şi al navei spaţiale ruseşti Soiuz pentru o şedere de 161 zile pe ISS, între 2009 şi 2010.

Americanul Michael Hopkins are 51 de ani și înainte de a deveni astronaut a lucrat pentru forțele aeriene americane. A mai ieșit în spațiu cu naveta Soiuz între septembrie 2013 și martie 2014. El este comandantul misiunii.

Victor Glover este un astronaut de 44 de ani, de culoare, care are patru copii. Vine din US Navy, este pilot și inginer, iar în 2012, chiar înainte de a fi recrutat de către NASA, a lucrat la biroul senatorului (decedat astăzi) John McCain, fost candidat la președinția SUA. Pentru el, Stația Spațială Internațională va fi o premieră și este, de asemenea, primul astronaut de culoare care este trimis într-o misiune de durată.

Shannon Walker este o femeie astronaut în vârstă de 55 de ani. Fizician la bază, ea a mai zburat în spațiu cu Soiuz și a petrecut 166 de zile pe ISS în 2010.

Cei patru astronauți au botezat capsula Crew Dragon cu care vor călători „Resilience” (rezistență – n.r.).

Cât costă colaborarea dintre NASA și SpaceX

NASA este primul client pentru serviciile de „taxi spaţial” oferite de SpaceX: agenţia a finanţat dezvoltarea şi testarea capsulei Crew Dragon prin intermediul programului commercial Crew, timp de 10 ani.

NASA si SpaceX lansează misiunea Crew-1
Capsula Crew Dragon, denumită Resilience de echipajul pe care îl va transporta pe ISS, și racheta Falcon 9, în hangarul de la Centrul Spațial Kennedy Foto: Profimedia

În 2014, NASA a oferit companiei lui Elon Musk un contract în valoare de 2,6 miliarde de dolari pentru a finaliza proiectul Crew Dragon şi pentru a desfăşura cel puţin 6 misiuni operative spre şi dinspre ISS folosind capsula Crew Dragon şi racheta Falcon 9.

Boeing a primit un contract similar, în valoare de 4,2 miliarde de dolari, pentru dezvoltarea capsulei CST-100 Starliner. Starliner nu este însă gata să transporte astronauţi.

loading...

Comments are closed.