”Constelaţia” de sateliţi Starlink ar putea astfel să sfârşească prin a fi de aproape 4 ori mai mare decât previziunile iniţiale ale companiei.
Conform celor de la SpaceNews, citați de adevărul.ro, compania lui Elon Musk a cerut Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii (UIT) permisiunea de a lansa încă 30.000 de sateliţi, care să devină parte a reţelei Starlink, proiectul SpaceX de a oferi acces la internet pe întreaga suprafaţă a globului.
Iniţial, compania a menţionat că ar avea nevoie de 12.000 de sateliţi pentru întocmirea acestei reţele, un număr care a fost aprobat deja, atât de UIT cât şi de Comisia Federală de Comiunicaţii a Statelor Unite.
Sateliţii vor fi lansaţi în aceeaşi zonă în care orbitează şi Staţia Spaţială Internaţională
SpaceX vrea să plaseze aceşti sateliţi pe orbite joase, situate între 330 şi 580 de kilometri altitudine, iar acest lucru ar putea să creeze probleme. Un membru al Aerospace Corporation notează faptul că, deşi această zonă a spaţiului este cea mai curată, este şi zona în care zboară de obicei navetele cu echipaj la bord, inclusiv Staţia Spaţială Internaţională. Astfel, aglomerarea acestei zone cu mii de sateliţi ”va avea un impact asupra viitorului zborului uman”.
Cu toate acestea, nu se ştie sigur dacă SpaceX îşi doreşte să lanseze toţi aceşti sateliţi în spaţiu. Criticii companiei susţin că această cerere este numai o diversiune de a forţa întocmirea unor studii multiple din partea UIT, care se află pe punctul de a-şi schimba câteva reguli.
Cert este că cererea înaintată este doar primul pas din mulţi care urmează. SpaceX va avea la dispoziţie 7 ani pentru a lansa sateliţii în zonele dorite, în cazul în care totul va decurge conform planului companiei. Primii 60 de sateliţi din reţeaua Starlink se află deja pe orbită, iar luna aceasta va marca lansarea a încă 60.